507 508 577

AKTUALNOŚCI

Za co kochamy olej arganowy?
13.04.2017

Olej arganowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. W kulinarnym świecie olej arganowy jest ceniony ze względu na wyjątkowy smak i prozdrowotne właściwości (przede wszystkim zmniejszające ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego). "Płynne złoto Maroka" doskonale sprawdza się również w pielęgnacji skóry, gdyż jest uznawane za "eliksir młodości". Sprawdź, jakie właściwości posiada olej arganowy.

8 kluczowych składników oleju arganowego

  1.         Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 46 proc. kwasu oleinowego i 34 proc. kwasu linolowego). Są one niezwykle ważne, bo odpowiadają za prawidłowy poziom nawilżenia i natłuszczenia skóry. Uszczelniają barierę ochronną skóry, dzięki czemu chronią ją przed zbyt dużą utratą wody i działaniem czynników zewnętrznych. Podobnie działają na włosy, chroniąc je przed przesuszeniem, łamliwością i rozdwajaniem końcówek. Wzmacniają też płytkę paznokcia, zmniejszając jej kruchość i podatność na uszkodzenia.
  2.         Witamina E, nazywana witaminą młodości. Witamina E jest silnym antyoksydantem, który neutralizuje działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za niszczenie elastyny i kolagenu w tkance łącznej skóry właściwej. Dzięki swoim właściwościom, witamina E chroni skórę przed utartą elastyczności i jędrności, zapobiega powstawaniu zmarszczek, zwiększa tez poziom nawilżenia skóry. Chroni też skórę przed podrażnieniami, działa kojąco na skórę podrażnioną promieniowaniem UVB. W oleju arganowym witaminy E jest dwukrotnie więcej, niż w oliwie z oliwek.
  3.         Polifenoleczyli naturalne przeciwutleniacze. Tak, jak witamina E, neutralizują działaniem wolnych rodników. Poprawiają mikrokrążenie w skórze, stymulują syntezę kolagenu i elastyny, zwiększają zdolność skóry do odnowy komórkowej. Dbają o prawidłowy poziom nawilżenia skóry, działają przeciwzapalnie i łagodzą podrażnienia.
  4.         Karotenoidy – kolejna grupa antyoksydantów odpowiadająca za ochronę skóry przed działaniem wolnych rodników. Karoten, czyli prowitamina A stymuluje syntezę kolagenu i elastyny, wygładza zmarszczki i przeciwdziała ich powstawaniu. Regeneruje skórę podrażnioną promieniami słonecznymi, łagodzi podrażnienia, zwiększa odporność i proces gojenia się skóry. Wygładza i zmiękcza skórę, reguluje też pracę gruczołów łojowych.
  5.         Kwas ferulowy – naturalny związek o działaniu antyoksydacyjnym. Spowalnia proces starzenia skóry chroniąc ją przed wolnymi rodnikami. Jest też naturalnym filtrem promienioochronnym.
  6.         Skwalen – wpływa na utrzymanie odpowiedniego nawilżania skóry, zapewnia jej miękkość, elastyczność, wykazuje działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne, chroni skórę przed działaniem promieniowania UV. Ma też właściwości antyoksydacyjne.
  7.         Fitosterole – zwiększają zawartość lipidów w skórze, a przez to jej nawodnienie i elastyczność. Wygładzają zmarszczki, regenerują i eliminują szorstkość skóry.
  8.         Alkohole – głównie alkohole triterpenowe (m.in. beta-amyryna, która ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz łagodzące) i butyrospermol, który pielęgnuje skórę przed i po opalaniu.

 

Produkcja oleju arganowego

Olej arganowy określany jako „płynne złoto”, pozyskiwany jest z orzechów drzewa arganowego, które rosną tylko na terenie Maroko. Drzewa arganowe są prawdziwym dobrodziejstwem południowych regionów Maroka. To gatunek endemiczny, czyli nie występujący w żadnym innym miejscu na świecie. Drogocenny olej pozyskiwany z owoców tego drzewa sprzyja rozwojowi ekonomii ziem zamieszkanych przez Berberów.

W wielu manufakturach olej wciąż tłoczy się tradycyjnymi metodami, ręcznie miażdżąc każdą pestkę. Uwolnione ziarna następnie delikatnie się praży, zalewa wodą i w specjalnych maszynach tłoczy emulsję, a z niej odzyskuje ceniony w kosmetyce, medycynie i kuchni olej. Jak długi i żmudny jest to proces może świadczyć fakt, że do wyprodukowania jednego litra potrzeba ok. 30 kg owoców!

 

Owoce arganii są żółte, przypominają spiczastą oliwkę lub śliwkę. Wewnątrz są pestki, tzw. orzechy, niemal 3-krotnie większe od laskowych. W nich z kolei są nasiona, mniejsze od ziarna słonecznika, zawierające olej.

Dlaczego płynne złoto? Ponieważ olej ma kolor roztopionego złota – w zależności od „partii” może być ciemniejszy bądź jaśniejszy. Różni się też sposób produkcji, a co za tym idzie – kolor i aromat – oleju arganowego przeznaczonego do konsumpcji od tego dla celów kosmetycznych.

  • Olej arganowy, stosowany głównie w kuchni, otrzymywany jest w wyniku tłoczenia prażonych orzechów arganowych. Ma ciemniejszy, żółto-brązowawy kolor i typowy, zapach prażonych orzechów.
  • Olej arganowy, stosowany głównie w kosmetyce, otrzymany jest w wyniku tłoczenia świeżych orzechów arganowych. Olej arganowy ze świeżych orzechów ma jaśniejszy, żółty kolor i charakterystyczny, trudny do opisania zapach świeżych orzechów, który niektóre osoby mogą odbierać jako mało przyjemny, a niektóre mogą ledwie wyczuwać.

Oba typy oleju są jadalne, jeśli zostały wyprodukowane zgodnie z wymogami klasy spożywczej, jednakże ze względu na przyjemniejszy zapach i smak, w kuchni preferowany jest olej z orzechów prażonych.

Proces prażenia orzechów poprawia walory zapachowe i smakowe oleju, jednak niszczy w pewnym stopniu cenne składniki odżywcze zawarte w orzechach, dlatego olej arganowy z prażonych orzechów posiada niższe właściwości pielęgnacyjne i nie jest polecany jako składnik kosmetyków.

 

Olej arganowy w formie spożywczej (Przy czym nie trzeba go przyjmować w formie lekarstwa, ale po prostu używać jako dodatek do prostych potraw, jak sałatki czy dania główne) Spożywanie oleju arganowego (spożywczego, a nie kosmetycznego)  

Pobudza i rozwija funkcje mózgowe – percepcję, koncentrację, pamięć, świeżość umysłu,

Zapobiega bólom głowy i migrenom,

Wpływa na produkcję i efektywniejsze budowanie spermy

Oddziaływuje na stabilizację wysokiego poziomu cholesterolu przez obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz zwiększenie poziomu cholesterolu tzw. dobrego

Obniża wysokie ciśnienie krwi

Wspomaga nasze starania odchudzające w walce z otyłością – zmniejszając bóle głodowe, jeśli spożywamy go w godzinach porannych,

Wspomaga funkcje wątroby

Neutralizuje wolne rodniki i chroni tkanki łączne,

Stymuluje wymianę komórkową i poprawia strukturę wewnątrz komórkową

Przeciwdziała wysuszeniu i starzeniu skóry, przywracając hydrolipidową warstwę skóry i odżywiając właściwie komórki skóry

Zawiera Schottenol, składnik anty-rakotwórczy, znajdujący się w oleju arganowym

Ze względu na jego wysoką zawartość sterolu, olej arganowy może zastąpić cholesterol w produktach kosmetycznych. Cholesterol jest często stosowany w kosmetyce ze względu na koszty, ale stwierdzono, że przenika przez skórę i zwiększa poziom cholesterolu we krwi.

Metylen-24 cycloartanol wspomaga organizm w pozbyciu się cholesterolu poprzez zwiększenie trawienia i wydalania kwasów żołądkowych

Klik i kup

 

Jak naj­le­piej spraw­dza się ole­j arga­nowy w kosmetyce?

Jako bal­sam po opa­la­niu,

Do suchych, zaczer­wie­nio­nych, łusz­czą­cych się miejsc na ciele,

Do paznokci (wcie­rać bez­po­śred­nio w płytkę i naskó­rek wokół paznokci),

Do wło­sów (szcze­gól­nie suchych lub wypa­da­ją­cych: nało­żyć na całą dłu­gość wło­sów, owi­nąć głowę folią spo­żyw­czą, przy­kryć ręcz­ni­kiem i zosta­wić na 20 minut),

Do masażu twarzy, jak i całego ciała.

Klik i kup

 

 

 

Powrót

Szukaj aktualności

Newsletter

Wysyłając zgłoszenie wyrażacie Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z kontaktem drogą mailową. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do wysłania newslettera. Jednocześnie informujemy że przysługuje Państwu prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania oraz żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem Państwa danych osobowych jest Messier Marlena Kuczmarska z siedzibą ul. Jagiełły 29b/25 , 41-106 Siemianowice Śląskie.
Copyright © 2014 - 2019 Zielarnia po zdrowie.
Portal wykorzystuje technologie cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w Twojego pamięci urządzenia. Rozumiem i akceptuje