507 508 577

AKTUALNOŚCI

Czy warto jeść pomidory?
06.07.2017

Warto!  Zawierają likopen, który jest organicznym związkiem chemicznym o działaniu przeciwutleniającym. Najwięcej likopenu mają pomarańczowe i czerwone warzywa, a pomidory są jego głównym źródłem. Czy wiesz, że jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału? Zobacz, jakie jeszcze właściwości lecznicze zawierają te warzywa.

 Za właściwości lecznicze pomidorów odpowiada ich naturalny czerwony barwnik, czyli likopen, który jest najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej, w miarę upływu czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Jako przeciwutleniacz likopen opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki. Co jeszcze zawdzięczamy pomidorom?

Pomidory zapobiegają miażdżycy i zawałom

Dzięki zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się w nich trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny. Korzystnie dla serca działa również likopen.

 

Pomidory wspomagają trawienie

Regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.

 


Pamiętajmy, że pomidory pomagają też utrzymać szczupłą sylwetkę i piękną skórę! Witamina C dodaje cerze blasku, a witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek. Warzywa mają niewiele kalorii, dlatego warto się nimi zajadać zwłaszcza latem, kiedy szczególnie dbamy o szczupłą sylwetkę. 

 

Pomidory chronią przed słońcem

Likopen neutralizuje szkodliwe procesy wywołane przez promieniowanie ultrafioletowe. Regularne jedzenie pomidorów zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

 

Udowodniono, że likopen, najobficiej występujący właśnie w pomidorach, zapobiega zachorowaniu raka prostaty, zmniejszając ryzyko rozwoju tego nowotworu o 30%. Prawdopodobne jest również jego działania w przypadku raka jamy ustnej, raka przełyku, żołądka i płuca. Dobroczynne działanie likopenu polega na neutralizacji wolnych rodników. Reaktywne i toksyczne wolne rodniki są produktem ubocznym procesów biochemicznych związanych z oddychaniem komórkowym. Są one zdolne w ułamku sekundy uszkodzić białka i DNA w komórkach i tym samym stają się w znacznej mierze odpowiedzialne za ich starzenie i degenerację. Działanie antyoksydantów dopełniają enzymy, które naprawiają powstałe uszkodzenia komórek i zapobiegają ich transformacji nowotworowej. Warto wiedzieć, że produkty powstałe na bazie pomidorów są znacznie lepszym źródłem likopenu niż pomidory jedzone na surowo (cztery razy lepsza przyswajalność w stosunku do surowych pomidorów).Siegnij zatem po nasz ekstrakt z pomidorów !

http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/100_bio_ekstrakt_z_pomidora

Powrót

Szukaj aktualności

Newsletter

Wysyłając zgłoszenie wyrażacie Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w związku z kontaktem drogą mailową. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do wysłania newslettera. Jednocześnie informujemy że przysługuje Państwu prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania oraz żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem Państwa danych osobowych jest Messier Marlena Kuczmarska z siedzibą ul. Jagiełły 29b/25 , 41-106 Siemianowice Śląskie.
Copyright © 2014 - 2019 Zielarnia po zdrowie.
Portal wykorzystuje technologie cookies w celu świadczenia usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych. Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w Twojego pamięci urządzenia. Rozumiem i akceptuje