Aktualność
Aktualność
Czarny czosnek - przepis na długowieczność
Czym jest czarny czosnek?
Czarny czosnek to tak naprawdę świeży biały czosnek poddany procesowi fermentacji. Przez ok. 90 dni zebrane główki dojrzewają w specjalnej komorze, w ciepłym i wilgotnym środowisku. W wyniku tego procesu zmienia się smak. Czosnek traci swoją ostrość i nabiera słodkiego posmaku (przypomina on nieco suszone śliwki, lukrecję lub ocet balsamiczny). Przemianie ulega też konsystencja ząbków - staja się nie tylko granatowo-czarne, ale i miękkie.
Czosnek działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie,
obniża ciśnienie krwi
wykazuje działanie wspomagające pracę wątroby
obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi zapobiega zawałom serca i udarowi mózgu poprzez wspomaganie krążenia i procesu krzepnięcia krwi
skuteczny w profilaktyce antynowotworowej
przeciwdziała procesom starzenia
jest źródłem magnezu, wapnia i cynku.
13.09.2021r
powrót