zielarnia@pozdrowie24.pl
KLUB PO ZDROWIE
Koszyk
0
Koszyk
0.00
0
Koszyk
Brak produktów w koszyku
Twój koszyk jest pusty
Menu
Konto Kategorie

Aktualność
Aktualność

  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Kwasy tłuszczowe omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6


  Kwasy tłuszczowe omega – 6 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to grupa egzogennych kwasów tłuszczowych czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane w pożywieniu. Do kwasów tłuszczowych Omega -6 zaliczamy:
- kwas linolowy (LA)
-kwas gammalinolenowy (GLA)
- kwas arachidonowy (AA, ARA).
  Do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych należą również kwasy omega-3. Kwasy omega-3 i omega-6 są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Jednak w przyjmowaniu ich bardzo ważny jest stosunek ilości względem siebie, który według naukowców powinien mieścić się w granicy między 1:2 a 1:5 omega-3 do omega6. Niestety u większości ludzi w naszym społeczeństwie stosunek ten nie jest prawidłowy, ze względu na dużą zawartość spożywanych kwasów omega-6 oraz ubogą dietę w kwasy omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych w takiej proporcji może zaburzać równowagę organizmu.
Kwasy omega-6 są istotnym składnikiem błon komórkowych, usprawniają pracę układu nerwowego, biorą udział w prawidłowej pracy serca, nerek oraz układu pokarmowego. Naukowcy jednak ostrzegają, że zbyt duża ilość omega-6 względem omega-3 może prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, ponieważ jeden z kwasów omega-6, kwas arachidonowy ma działanie prozapalne. Oprócz tego kwas arachidonowy jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mechanizmów przekaźnikowych, występuje w większych stężeniach w mózgu, może być przekształcony w prostaglandyny, które wpływają na funkcjonowanie niektórych hormonów i uczestniczą w mechanizmach odpornościowych. Nadmiar kwasu arachidonowego przy niedoborze omega-3 może powodować reakcje bólowe m.in. bóle stawów i bóle głowy. Długotrwały stan zapalny w organizmie sprzyja alergiom, cukrzycom, miażdżycy, demencji, zawałom serca i nowotworom.
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się głównie w:
- olejach roślinnych – słonecznikowy, rzepakowy, konopny, sojowy, kukurydziany, z wiesiołka
- tofu
- orzechy włoskie, migdały
- siemię lniane
- pestki czarnej porzeczki

Dla zachowania odpowiedniej proporcji kwasów tłuszczowych zachęcamy do uzupełniania w diecie kwasów omega-3 poprzez codzienną suplementację.




https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_t%C5%82uszczowe_omega-6
https://pl.wikipedia.org/wiki/Egzogenne_kwasy_t%C5%82uszczowe
https://mito-med.pl/artykul/kwas-arachidonowy-gdy-sprzymierzeniec-staje-sie-wrogiem

23.07.2022r
powrót
Nie przegap promocji!
cena standardowa:
cena promocyjna:
Zobacz produkt
Do końca promocji zostało jeszcze:
Cookies
Szanowny Użytkowniku,
informujemy że szczegóły z zakresu przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu znajdują się w zakładce regulamin. Poprawny korzystanie z serwisu wymaga także akceptacji plików COOKIES (tzw. ciasteczek). Zamyknięcie tego komunikatu (kliknięcie w przycisk "Przejdź do serwisu"), jest równoważne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas oraz naszych zaufanych partnerów, a także zapis wspomnianych plików cookies na Twoim komputerze. Przed podjęciem tej decyzji masz oczywiście prawo zapoznać się ze szczegółami wspomnianego regulaminiu. Jeśli niezgadzasz sie z jego postanowieniami, możesz opuścić naszą stronę.
Regulamin
Przejdź do serwisu