Aktualność
Aktualność
Kwasy tłuszczowe omega-6

Kwasy tłuszczowe omega – 6 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) to grupa egzogennych kwasów tłuszczowych czyli takich, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane w pożywieniu. Do kwasów tłuszczowych Omega -6 zaliczamy:
- kwas linolowy (LA)
-kwas gammalinolenowy (GLA)
- kwas arachidonowy (AA, ARA).
Do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych należą również kwasy omega-3. Kwasy omega-3 i omega-6 są bardzo istotne dla naszego zdrowia. Jednak w przyjmowaniu ich bardzo ważny jest stosunek ilości względem siebie, który według naukowców powinien mieścić się w granicy między 1:2 a 1:5 omega-3 do omega6. Niestety u większości ludzi w naszym społeczeństwie stosunek ten nie jest prawidłowy, ze względu na dużą zawartość spożywanych kwasów omega-6 oraz ubogą dietę w kwasy omega-3. Spożywanie kwasów tłuszczowych w takiej proporcji może zaburzać równowagę organizmu.
Kwasy omega-6 są istotnym składnikiem błon komórkowych, usprawniają pracę układu nerwowego, biorą udział w prawidłowej pracy serca, nerek oraz układu pokarmowego. Naukowcy jednak ostrzegają, że zbyt duża ilość omega-6 względem omega-3 może prowadzić do stanów zapalnych w organizmie, ponieważ jeden z kwasów omega-6, kwas arachidonowy ma działanie prozapalne. Oprócz tego kwas arachidonowy jest nam potrzebny do prawidłowego funkcjonowania mechanizmów przekaźnikowych, występuje w większych stężeniach w mózgu, może być przekształcony w prostaglandyny, które wpływają na funkcjonowanie niektórych hormonów i uczestniczą w mechanizmach odpornościowych. Nadmiar kwasu arachidonowego przy niedoborze omega-3 może powodować reakcje bólowe m.in. bóle stawów i bóle głowy. Długotrwały stan zapalny w organizmie sprzyja alergiom, cukrzycom, miażdżycy, demencji, zawałom serca i nowotworom.
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się głównie w:
- olejach roślinnych – słonecznikowy, rzepakowy, konopny, sojowy, kukurydziany, z wiesiołka
- tofu
- orzechy włoskie, migdały
- siemię lniane
- pestki czarnej porzeczki
Dla zachowania odpowiedniej proporcji kwasów tłuszczowych zachęcamy do uzupełniania w diecie kwasów omega-3 poprzez codzienną suplementację.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasy_t%C5%82uszczowe_omega-6
https://pl.wikipedia.org/wiki/Egzogenne_kwasy_t%C5%82uszczowe
https://mito-med.pl/artykul/kwas-arachidonowy-gdy-sprzymierzeniec-staje-sie-wrogiem