Aktualność
Aktualność
Lukrecja - smak dzieciństwa
LUKRECJA - smak dzieciństwa. To roślina z rodziny bobowatych. Jej nazwa pochodzi od greckich słów glykis – "słodki," i rhiza – "korzeń". Początkowo nazywana była "słodkim drzewem" lub "korzeniem słodzeniowym" ze względu na szczególnie słodki smak. Lukrecja wywiera pozytywny wpływ na działanie układu oddechowego. Wykazano, że substancje czynne zawarte w korzeniu lukrecji, mogą zmniejszać lepkość śluzu, który zalega w drogach oddechowych. Ekstrakt z lukrecji działa rozkurczowo i wykrztuśnie .Korzystne działanie lukrecji zauważono również w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Lukrecja łagodzi dolegliwości trawienne, a dzięki właściwościom przeciwzapalnym regeneruje śluzówkę żołądka i jelit. Ekstrakt z lukrecji może hamować również rozwój bakterii Helicobacter pyroli, która jest jednym z czynników wywołujących chorobę wrzodową oraz nowotwory żołądka i dwunastnicy. Lukrecja chroni także przed stłuszczeniową chorobą wątroby oraz przyspiesza regenerację błon śluzowych układu pokarmowego po zatruciach, urazach i nadkwasocie. Kolejną dobroczynną właściwością lukrecji jest wpływ na układ hormonalny. Zawiera ona bowiem fitoestrogeny, które u kobiet mogą łagodzić objawy menopauzy i PMS.