Aktualność
Aktualność
Mięta – zwykła niezwykła - Pińczowska
Bohaterką dzisiejszego wpisu jest wyjątkowo dobrze znana wszystkim – mięta pieprzowa, ale dorastająca w rejonie powiatu pińczowskiego. Postaram się przybliżyć Państwu informacje, o których pewnie nie każdy dotąd wiedział :)
Z literatury wynika, że mięta pieprzowa wywodzi się z Anglii, jako mieszaniec mięty zielonej i mięty nadwodnej. Jako, że powstała z krzyżówki jest praktycznie „bezpłodna” tzn. jedna łodyga wydaje jeden owoc, natomiast na sto owoców wydanych przez roślinę, zdolnych do kiełkowania jest zaledwie około 10 z nich! Z tego też powodu zazwyczaj stosowane jest rozmnażanie przez podział.
Surowcem zielarskim są liście - bogate w olejek miętowy, kwas askorbinowy, karoten, rutynę i betainę. Zastosowanie w medycynie naturalnej jest bardzo szerokie:
- bakteriobójcze;
- rozkurczowe i przeciwzapalne;
- pobudzanie produkcji żółci i regulacja pracy jelit;
- przy wzdęciach i kolkach jelitowych;
- przy migrenie i nadciśnieniu;
- przy nadmiernej potliwości.
Mięta Pińczowska to nazwa handlowa produktu firmy Natura Wita, który 23 maja 2010 roku został uhonorowany pierwszym miejscem w konkursie „Smaki regionów” i tym samym został wpisany na listę Produktów Tradycyjnych. Lista ta służy promocji produktów posiadających wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Jest to gwarancja, iż produkt jest unikalny :)
Mięta Pińczowska uprawiana od ponad 50 lat w rejonie powiatu pińczowskiego , poprzez specyficzne warunki uprawy nabrała unikalnych właściwych wyłącznie dla tego regionu cech – wyróżnia ją specyficzny lodowy posmak i mocno miętowy zapach.
Polecamy gorąco!
Z literatury wynika, że mięta pieprzowa wywodzi się z Anglii, jako mieszaniec mięty zielonej i mięty nadwodnej. Jako, że powstała z krzyżówki jest praktycznie „bezpłodna” tzn. jedna łodyga wydaje jeden owoc, natomiast na sto owoców wydanych przez roślinę, zdolnych do kiełkowania jest zaledwie około 10 z nich! Z tego też powodu zazwyczaj stosowane jest rozmnażanie przez podział.
Surowcem zielarskim są liście - bogate w olejek miętowy, kwas askorbinowy, karoten, rutynę i betainę. Zastosowanie w medycynie naturalnej jest bardzo szerokie:
- bakteriobójcze;
- rozkurczowe i przeciwzapalne;
- pobudzanie produkcji żółci i regulacja pracy jelit;
- przy wzdęciach i kolkach jelitowych;
- przy migrenie i nadciśnieniu;
- przy nadmiernej potliwości.
Mięta Pińczowska to nazwa handlowa produktu firmy Natura Wita, który 23 maja 2010 roku został uhonorowany pierwszym miejscem w konkursie „Smaki regionów” i tym samym został wpisany na listę Produktów Tradycyjnych. Lista ta służy promocji produktów posiadających wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Jest to gwarancja, iż produkt jest unikalny :)
Mięta Pińczowska uprawiana od ponad 50 lat w rejonie powiatu pińczowskiego , poprzez specyficzne warunki uprawy nabrała unikalnych właściwych wyłącznie dla tego regionu cech – wyróżnia ją specyficzny lodowy posmak i mocno miętowy zapach.
Polecamy gorąco!
25.06.2021r
powrót