Logo Pozdrowie24
zielarnia@pozdrowie24.pl
KLUB PO ZDROWIE
Koszyk
0
Koszyk
0.00
0
Koszyk
Brak produktów w koszyku
Twój koszyk jest pusty
Menu
Konto Kategorie

Aktualność
Aktualność

  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Naturalne źródła witaminy C. Gdzie ich szukać?

Naturalne źródła witaminy C. Gdzie ich szukać?

Naturalne źródła witaminy C. Gdzie ich szukać?

Witamina C jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, bierze udział w wielu procesach, które w nim zachodzą. Witamina C jest też stosowana jako dodatek do żywności. Kojarzymy ją głównie ze wzmacnianiem odporności organizmu na infekcje. Znane wszystkim naturalne źródła witaminy C to owoce cytrusowe, przy czym to nie one zawierają jej najwięcej. Przyjrzyjmy się produktom roślinnym i zwierzęcym, które zawierają witaminę C.

Produkty roślinne zawierające witaminę C

Wiele osób docierając do sprawdzonej listy naturalnych źródeł witaminy C, może się zdziwić. Pierwsze zdziwienie: nie tylko rośliny zawierają witaminę C, ale też niektóre produkty zwierzęce. Drugie zdziwienie: to nie cytrusy i wszelkie dobrze nam znane kwaśne owoce znajdują się w pozycjach z największą zawartością witaminy na 100 g produktu. Na pierwszym miejscu znajduje się mało popularna w Polsce acerola (w 100 g aceroli mamy aż 1600 mg witaminy C), a na drugim owoce róży (analogicznie: 426 mg/100 g), używane głównie do parzenia naparów, czasem też do robienia dżemów, marmolad, syropów, win itd. Trzecie miejsce zajmuje – uwaga! - zielona papryczka chilli (244 mg/100 g). Dalej mamy nać pietruszki (178 mg/100 g) i czarną porzeczkę (177 mg/100 g). Dla wielu osób ciekawostką z pewnością może być to, że witaminę C w małej ilości zawierają nawet ziemniaki i orzechy laskowe!

Produkty zwierzęce, które zawierają witaminę C

Wśród produktów roślinnych zawierających witaminę C wymieniliśmy na początku pięć elementów – nie przypadkowo wybraliśmy akurat tyle. Tyle samo elementów znajduje się na całej (kompletnej) liście produktów zwierzęcych. Źródłem witaminy C jest wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, dorsz, pstrąg i mleko krowie, przy czym zawartość w mg/100 g to tutaj kolejno: 30, 22, 2, 1, 1.

Jeśli rzeczywiście chcemy dostarczyć naszemu organizmowi solidnej porcji witaminy C, lepiej stawiać na produkty roślinne, które zawierają jej znacznie więcej. Możemy też oczywiście wzbogacić swoją dietę odpowiednio dobranymi suplementami, które tę witaminę zawierają.

09.06.2022r
powrót
Napisz do nas
Po Zdrowie
Po Zdrowie
Nie przegap promocji!
cena standardowa:
cena promocyjna:
Zobacz produkt
Do końca promocji zostało jeszcze:
Cookies
Szanowny Użytkowniku,
informujemy że szczegóły z zakresu przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu znajdują się w zakładce regulamin. Poprawny korzystanie z serwisu wymaga także akceptacji plików COOKIES (tzw. ciasteczek). Zamyknięcie tego komunikatu (kliknięcie w przycisk "Przejdź do serwisu"), jest równoważne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas oraz naszych zaufanych partnerów, a także zapis wspomnianych plików cookies na Twoim komputerze. Przed podjęciem tej decyzji masz oczywiście prawo zapoznać się ze szczegółami wspomnianego regulaminiu. Jeśli niezgadzasz sie z jego postanowieniami, możesz opuścić naszą stronę.
Regulamin
Przejdź do serwisu