Aktualność
Aktualność
Reishi - Król wśród grzybów

Grzyby reishi to japońska nazwa gatunku grzybów, które należą do rodziny lakownicowatych. Nazywane są także lingzhi, co w Chinach oznacza zioło o duchowej mocy. W Azji grzyby reishi uważane są za lekarstwo w zasadzie na każdą dolegliwość.
Reishi charakteryzują się półkolistym kształtem i brązowym kolorem. Występuje aż 6 odmian tych grzybów (biała, żółta, czerwona, niebieska, fioletowa i czarna), ale według naukowców najcenniejsza jest czerwona.
Grzyby reishi stanowią bogactwo cennych dla zdrowia składników aktywnych. Należą do nich m.in. związki polisacharydowe, np. alfa- i betaglukany, kumaryna i alkaloidy. Na szczególną uwagę zasługują komponenty steroidowe, które przypominają ludzkie hormony, w tym płciowe, wśród których można wyróżnić, np. kwas ganoderowy. Poza tym grzyby reishi zawierają witaminy i minerały, takie jak mangan, miedź, magnez, cynk, german oraz witaminy z grupy B i 17 aminokwasów. Zawierają w składzie beta-glukan, który zwiększa ilość limfocytów T i makrofagów, a to przekłada się na poprawienie odporności organizmu. Dzięki temu warto spożywać grzyby reishi podczas okresu jesienno-zimowego, ale również w trakcie chemioterapii, kiedy organizm jest mocno osłabiony.
Ekstrakt z grzybów obniża poziom glukozy we krwi
Jest skutecznym środkiem w profilaktyce schorzeń układu krążenia
Obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu miażdżycy
Chroni i regeneruje wątrobę
Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie
Skuteczny w łagodzeniu alergii
Spożywanie grzybów reishi poprawia zarówno jakość, jak i długość życia.