Aktualność
Aktualność
Po które rośliny najchętniej sięgają producenci preparatów kosmetycznych?

Preparaty kosmetyczne to substancje lub mieszaniny substancji, które są przeznaczone do kontaktu z zewnętrznymi częściami ludzkiego ciała. Ich wyłącznym lub głównym celem jest utrzymywanie części ciała w czystości, dobrej kondycji lub korygowanie zapachu. W naszym wpisie przyjrzymy się przekrojowo, po które rośliny najchętniej sięgają producenci preparatów kosmetycznych.
Rośliny, które zawierają cenne surowce
Dzięki dostępnym dziś metodom analitycznym można bardzo dokładnie poznać składniki roślinne i ich ilość. To pozwala na precyzyjne dawkowanie surowców w preparatach kosmetycznych, lekach, suplementach, preparatach ziołowych itd. Producenci preparatów kosmetycznych (które dalej będziemy nazywać kosmetykami) wykorzystują rośliny, które zawierają cenne, naturalne surowce. To przede wszystkim wyciągi z ziół i nektarów kwiatów, olejki kosmetyczne roślinne, olejki eteryczne i ich frakcje, tłuszcze i woski, naturalne barwniki, emulgatory i emolienty. Warto przy tym wspomnieć, że do produkcji kosmetyków naturalnych wykorzystuje się też składniki pochodzenia zwierzęcego, jak wosk pszczeli, lanolina, czy mleko.
Ciekawy przykład produktu stosowanego w kosmetyce i kuchni. Olej z gorczycy
Wiele składników pochodzenia roślinnego, które są wykorzystywane do produkcji kosmetyków, można śmiało stosować także w kuchni. Byłoby ich jeszcze więcej, ale to po prostu kwestia smaku. Ciekawym przykładem takiego produktu jest olej z gorczycy. Olej tłoczony na zimno to produkt naturalny w 100% z ziaren gorczycy. Zawiera trzy cenne witaminy: C, która opóźnia proces starzenia się skóry, E zwaną witaminą młodości i oraz witaminę A, która wzmacnia układ immunologiczny. Jeśli chodzi o zastosowanie oleju z gorczycy w kosmetyce, świetnie sprawdza się w produktach do pielęgnacji włosów. Produkty z olejem (lub sam olej) wykorzystuje się również w gabinetach masażu, działa na skórę nawilżająco, odżywiają ją. Jako dodatek do potraw wykazuje działanie obniżające cholesterol, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.