zielarnia@pozdrowie24.pl
KLUB PO ZDROWIE
Koszyk
0
Koszyk
0.00
0
Koszyk
Brak produktów w koszyku
Twój koszyk jest pusty
Menu
Konto Kategorie

Aktualność
Aktualność

  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Sekret fioletowego szkła

Sekret fioletowego szkła

Sekret fioletowego szkła

Sekret fioletowego szkła

Słońce i światło słoneczne odgrywają ważną rolę w naszym codziennym życiu. Kto nie czuje radości, gdy jest wystawiony na działanie pierwszych promieni słonecznych po długiej mroźnej zimie lub podczas oglądania pięknej tęczy lub zachodu słońca? Nasze słońce daje szerokie spektrum elektromagnetycznej energii wynikającej z ciągłych reakcji termojądrowych, która promieniuje przez przestrzeń we wszystkich kierunkach. Światło słoneczne, które dociera do powierzchni Ziemi składa się ze spektrum światła widzialnego (z kolorami tęczy od fioletu do czerwieni) i spektrum światła niewidzialnego z promieniowaniem ultrafioletowym (UV), promieniowaniem podczerwonym (IR) oraz falami mikro i radiowymi.

Światło słoneczne ma ogromne znaczenie dla wzrostu roślin. W rzeczywistości bez światła nie ma życia. To samo światło, które początkowo umożliwia wzrost, również przyspiesza proces rozpadu molekularnego. Jak tylko rośliny będą odpowiednio dojrzałe, na przykład podczas zbiorów, muszą być wykorzystane natychmiast lub odpowiednio przechowywane. Jeśli po zebraniu narażone będą na działanie promieni słonecznych może nastąpić dekompozycja (proces rozkładu substancji organicznych na proste związki mineralne), a to drastycznie zmniejsza poziom bioenergii w roślinie. Instytut "Fraunhofer" w Monachium (Niemcy) uważa, że ten proces dekompozycji jest spowodowany promieniowaniem widzialnym.

W celu przetestowania tej obserwacji, została wykonana w tym instytucie analiza chemiczna wody różanej metodą chromatografii gazowej. Przez dwa miesiące przechowywano wodę różaną w pojemnikach ze szkła fioletowego oraz brązowego szkła (amber glass) . Wyraźnie pokazano, że przechowywanie w brązowym szkle spowodowało w ciągu dwóch miesięcy znaczne zmniejszenie ilości kilku ważnych związków aromatycznych. Nie zaobserwowano żadnych zmian w próbce przechowywanej we wskazanym fioletowym szkle, zapewniając wysoką ochronę przed rozkładem powodowanym przez światło widzialne. Od najdawniejszych czasów ludzkość próbowała chronić swoje najcenniejsze produkty przed szkodliwym działaniem światła.

Starożytni Egipcjanie, przechowywali swoje drogocenne substancje w srebrnych lub fioletowych pojemnikach. Czasy współczesne wprowadziły wiele nowych rodzajów opakowań. Szkło, które znane jest od wieków, nadal jest jednym z najczęściej używanych materiałów. Jednak większość tradycyjnych kolorów, stosowanych w opakowaniach szklanych (przezroczysty, brązowy, niebieski i zielony) umożliwiają przedostanie się światła widzialnego (rysunek 1, 2 i 3), dlatego nie zapewniają wystarczającej ochrony przed procesami rozkładu (dekompozycją) wywołanymi przez światło widzialne.

Fioletowe szkło nie pozwala na przenikanie światła widzialnego (z wyjątkiem promieniowania fioletowego), umożliwia natomiast przenikanie promieni ultrafioletowych i podczerwieni. (rys. 3 i 5) Czarne szkło nie pozwala na przenikanie żadnego światła widzialnego, za wyjątkiem podczerwieni (rysunek 3 i 4). Najważniejsza różnica między tymi dwoma rodzajami szkła to czarne szkło w pełni absorbuje częstotliwości UVA i fioletu, nie dopuszczając do żadnej transmisji, podczas gdy fioletowe szkło jest przepuszczalne dla tych częstotliwości. Te długości fal wchodzą częściowo do fioletowego szkła, nadając mu wyjątkową jakość: nieprzepuszczalną w widmie światła widzialnego od niebieskiego do czerwieni, ale przepuszczalne dla częstotliwości UVA, fioletowych i IR. Ta specjalna kombinacja chroni wrażliwe materiały przechowywane w szkle fioletowym przed rozkładem powodowanym wpływami światła z widma widzialnego. Natomiast niewidzialny dla oka ultrafiolet i podczerwień znacznie przedłużają świeżość produktów.

Sekret fioletowego szkła
Badania biofotoniczne, badanie cząstek światła zaabsorbowanych i emitowanych przez żywe komórki, pokazały, że te długości fal są bardzo ważne dla komunikacji między żywymi komórkami. Ostatnie wyniki tej dziedziny naukowej również to wykazały - jakość odżywiania zależy nie tylko od  składu chemicznego, ale także od zawartości energii świetlnej i potencjalnej informacji dostarczanej przez częstotliwości UVA i IR. Ta podstawowa bioinformacja odgrywa kluczową rolę w kontroli wszystkich istotnych procesów.

Niemniej jednak, wysokiej jakości produkty spożywcze tracą swoją jakość podczas przechowywania i przedwcześnie się starzeją. Badania biofotoniczne nad jakością żywności, przechowywanej w opakowaniach z różnych materiałów, pokazują, że jakość żywności przechowywanej w fioletowych szkle, jest znacznie wyższa niż jakość żywności przechowywanej w klasycznych pojemnikach, takich jak szkło białe lub plastik. Ponadto wykazano, że optymalną ochronę bioinformacji uzyskuje się podczas długotrwałego przechowywania w szkle fioletowym.

Sekret fioletowego szkła
Badania naukowe biofotoniki w zakresie kontroli jakości żywności, prowadzone przez profesora Fritza-Alberta Poppa, odbywają się w Międzynarodowym Instytucie Biofizyki (IIB) w Hombroich koło Düsseldorfu (Niemcy). Zainicjował te badania na Uniwersytecie i w Centrum Technologii w Kaiserslautern (Niemcy) początkiem lat osiemdziesiątych.

Od 1988 r. Dr Niggli współpracował naukowo z profesorem Poppem. W połowie lat dziewięćdziesiątych rozpoczął badania biofotoniczne nad jakością żywności przechowywanej w opakowaniach z różnych materiałów. Wynik tego badania pokazano na rysunku 6. Próbki biologiczne przechowywane w fioletowym szkle utrzymują swoją bioenergię znacznie lepiej niż w przypadku klasycznych opakowań (np. brązowego szkła, folii aluminiowej i plastiku).

--------------------------------------------------------------------------------------

Sekret fioletowego szkła

Fioletowe szkło jest dostępne od ponad 10 lat i było używane do przechowywania szerokiej gamy produktów wysokiej jakości, takich jak olejki eteryczne, esencje kwiatowe, środki przeciwsłoneczne, kosmetyki naturalne, mleczko pszczele, oleje lniane, oleje do masażu oraz oliwy z oliwek. Wiele firm odkryło, że opakowania z fioletowego szkła podnoszą wartość ich produktów, co jest dodatkowym plusem w marketingu. W porównaniu do tradycyjnych opakowań szklanych,

Fioletowe MIRON szkło oferuje:

  • ochronę w zakresie światła widzialnego od niebieskiego do czerwonego
  • wysoką jakość ochrony podczas długoterminowego przechowywania
  • zachowanie bioenergii
  • opakowanie w 100% nadające się do recyklingu



Test z przechowywaniem szczypiorku

By pokazać jakie właściwości mają opakowania wykonane ze szkła fioletowego przeprowadzono szereg badań i testów. Jednym z nich był test polegający na przechowaniu szczypiorku w różnych pojemnikach przez 3 miesiące. Szkło barwione, białe, zielone i brązowe jest przepuszczalne dla promieniowania ze spektrum światła widzialnego i nie zapewnia wystarczającej ochrony przed rozkładem powodowanym przez światło. W ramach eksperymentu kilka ziół i przypraw przechowywano przez 3 miesiące w
trzech różnych rodzajach szkła (białym, brązowym i fioletowym).

Sekret fioletowego szkła

Po 2 miesiącach widoczna zmiana jakości została zarejestrowana na zdjęciach, a różnica w zapachu została ustalona na podstawie ślepej próby z udziałem ochotników. Ilustracja pokazuje, że próbki szczypiorku, które wystawione były na działanie słońca w brązowym i białym szkle wyraźnie zmieniły kolor. Jak widać na zdjęciu, próbka przechowywana w fioletowym szkle MIRON nie wykazuje zmiany koloru. Zapach szczypiorku był także bardziej intensywny.
(Dr. Niggli i Dr. Max Bracher)


Test z przechowywaniem pomidorów

Aby łatwiej udowodnić ochronę jakości żywności przechowywanej w fioletowym szkle MIRON, przeprowadzono eksperyment mikrobiologiczny z pomidorkami koktajlowymi. Podczas tego testu pomidor wiśniowy przechowywano przez 7 miesięcy w białym szkle oraz w fioletowym szkle MIRON, a następnie przechowywano w temperaturze pokojowej, gdzie światło słoneczne mogło do niego dotrzeć. Rezultat został sfotografowany po 7 miesiącach. Można wyraźnie zauważyć mikrobiologiczne zmiany pomidora przechowywanego w białym szkle. Pomidor przechowywany w fioletowym szkle MIRON nie wykazuje ani utraty koloru, ani śladów wysychania.

Sekret fioletowego szkła

Źródło: www.miron-glas.pl

02.03.2018r
powrót
Nie przegap promocji!
cena standardowa:
cena promocyjna:
Zobacz produkt
Do końca promocji zostało jeszcze:
Cookies
Szanowny Użytkowniku,
informujemy że szczegóły z zakresu przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu znajdują się w zakładce regulamin. Poprawny korzystanie z serwisu wymaga także akceptacji plików COOKIES (tzw. ciasteczek). Zamyknięcie tego komunikatu (kliknięcie w przycisk "Przejdź do serwisu"), jest równoważne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez nas oraz naszych zaufanych partnerów, a także zapis wspomnianych plików cookies na Twoim komputerze. Przed podjęciem tej decyzji masz oczywiście prawo zapoznać się ze szczegółami wspomnianego regulaminiu. Jeśli niezgadzasz sie z jego postanowieniami, możesz opuścić naszą stronę.
Regulamin
Przejdź do serwisu