Aktualność
Aktualność
Taka malutka ,takie działanie. Zgadniecie co to?

Uznawana jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Staje na równi z czosnkiem i oregano, biorąc pod uwagę działanie grzybo i bakteriobójcze. Zaliczana jest do grupy naturalnych antybiotyków już od XVI wieku. Jest niezastąpiona w leczeniu infekcji dróg moczowych. O czym mowa?
Oczywiście o cudownej żurawinie. Dzieki zawarości procyjanidyny i fruktozy owoce żurawiny uniemożliwiają przyczepianie się bakterii do ścian nabłonka pęcherza, ograniczając tym samym ich rozwój.
Najsilniejsze właściwości zdrowotne wykazuje sok ze świeżych owoców, produkuje się z niego wiele preparatów dostępnych w sklepach zielarskich. Szklanka świeżej żurawiny to ok. 42kcal i doskonałe źródło wit C, B1, B2 oraz wapnia, fosforu, miedzi i jodu. Możemy otrzymać również formę suszu i liofilizat żurawiny. Zwracajmy uwagę na to, czy nie jest dosładzana, bowiem taka nie ma walorów prozdrowotnych, a spożywanie jej w dużych ilościach wręcz negatywnie wpływa na organizm.
Czy wiecie, że owoce żurawiny mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną?
Ponadto, świetnie działają na biegunki czy zatrucia pokarmowe.
W badaniach stwierdzono również, że systematyczne picie soku żurawinowego podwyższa poziom HDL (dobrego cholesterolu). Badacze sądzą także, że sok z żurawiny może zmniejszać rozległość zawału, a więc jego konsekwencje zdrowotne. Ponadto regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.
Oczywiście o cudownej żurawinie. Dzieki zawarości procyjanidyny i fruktozy owoce żurawiny uniemożliwiają przyczepianie się bakterii do ścian nabłonka pęcherza, ograniczając tym samym ich rozwój.
Najsilniejsze właściwości zdrowotne wykazuje sok ze świeżych owoców, produkuje się z niego wiele preparatów dostępnych w sklepach zielarskich. Szklanka świeżej żurawiny to ok. 42kcal i doskonałe źródło wit C, B1, B2 oraz wapnia, fosforu, miedzi i jodu. Możemy otrzymać również formę suszu i liofilizat żurawiny. Zwracajmy uwagę na to, czy nie jest dosładzana, bowiem taka nie ma walorów prozdrowotnych, a spożywanie jej w dużych ilościach wręcz negatywnie wpływa na organizm.
Czy wiecie, że owoce żurawiny mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną?
Ponadto, świetnie działają na biegunki czy zatrucia pokarmowe.
W badaniach stwierdzono również, że systematyczne picie soku żurawinowego podwyższa poziom HDL (dobrego cholesterolu). Badacze sądzą także, że sok z żurawiny może zmniejszać rozległość zawału, a więc jego konsekwencje zdrowotne. Ponadto regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.
05.09.2019r
powrót