Aktualność
Aktualność
Tam gdzie pieprz rośnie - Kambodża
Czy zastanawialiście się kiedyś gdzie i jak rośnie pieprz?
Pieprz kwitnie przez cały rok na naturalnych i organicznych farmach, a pierwsze owoce pojawi
Pieprz kwitnie przez cały rok na naturalnych i organicznych farmach, a pierwsze owoce pojawi
ają się pomiędzy 2, a 5 rokiem uprawy, by następnie pojawiać się co roku przez około 40 lat. Pieprz jest jak wino, im krzaczki są starsze, tym smak jest pełniejszy i wzrasta jego jakość
Najważniejszą kwestią, która sprawia, że pieprz z Kambodży jest tak dobry, są odpowiednie warunki geograficzne, gdzie środowisko jest nadal nieskażone a tradycja upraw istnieje od dziesiątek lat. To pierwszy warunek do uprawy pieprzu.
Codziennie na plantacji pracuje kilkadziesiąt osób, które nadzorują, jak rośnie pieprz i dba o to, by krzewy miały odpowiednią ilość wody oraz by żadne szkodniki nie niszczyły plantacji. Ważna jest także odpowiednia ilość słońca, która pozwala na rozwój rośliny. Uwaga! W Kambodży nie ma maszyn ułatwiających zbieranie. Zarówno uprawa pieprzu który później jest suszonego na słońcu, jak i jego zbioru odbywają się wyłącznie ręcznie, w sposób zrównoważony, przyjazny środowisku na małych rodzinnych farmach.
Dostępne są trzy rodzaje pieprzu:
Czarny - 100% ziaren czarnego pieprzu. Odmiana Piper Nigrum.
Wyróżnia się bogatym, wyrafinowanym aromatem oraz smakiem. Polecany do grillowanego mięsa, warzyw, ryb, sosów oraz zup.
Biały - 100% naturalnych ziaren białego pierzu, obierany ręcznie z czarnej skórki, niewybielany. Odmiana Piper Nigrum.
Najbardziej ekskluzywna forma pieprzu. Dzięki wysokiej zawartości piperyny wyróżnia się intensywnym aromatem oraz pikantnym, ostrym smakiem. Idealny do białych mięs, sałatek, białych zup i sosów.
Czerwony – 100% prawdziwego, naturalnego czerwonego pieprzu. Odmiana Piper Nigrum.
Najszlachetniejszy rodzaj pieprzu. Zbierany kiedy owoce są już w zupełności dojrzałe, mające głęboki czerwony kolor. Aromatyczny o lekko pikantnym smaku. Idealnie nadje się do ryb, owoców morza, jagnięciny oraz lodów i deserów.
Czarny - 100% ziaren czarnego pieprzu. Odmiana Piper Nigrum.
Wyróżnia się bogatym, wyrafinowanym aromatem oraz smakiem. Polecany do grillowanego mięsa, warzyw, ryb, sosów oraz zup.
Biały - 100% naturalnych ziaren białego pierzu, obierany ręcznie z czarnej skórki, niewybielany. Odmiana Piper Nigrum.
Najbardziej ekskluzywna forma pieprzu. Dzięki wysokiej zawartości piperyny wyróżnia się intensywnym aromatem oraz pikantnym, ostrym smakiem. Idealny do białych mięs, sałatek, białych zup i sosów.
Czerwony – 100% prawdziwego, naturalnego czerwonego pieprzu. Odmiana Piper Nigrum.
Najszlachetniejszy rodzaj pieprzu. Zbierany kiedy owoce są już w zupełności dojrzałe, mające głęboki czerwony kolor. Aromatyczny o lekko pikantnym smaku. Idealnie nadje się do ryb, owoców morza, jagnięciny oraz lodów i deserów.
10.00zł
Pieprz czarny ziarnisty z Kambodży 50g Amtra
Dodaj do koszyka
11.60zł
Pieprz biały ziarnisty z Kambodży 50g Sela Pepper
Dodaj do koszyka
12.90zł
Pieprz czerwony ziarnisty z Kambodży 50g Sela Pepper
Dodaj do koszyka
05.05.2022r
powrót