Aktualność
Aktualność
Wesołych Świąt Wielkanocnych!
Wielkanoc coraz bliżej. Podczas tego święta nie możemy obejść się bez jajek!
Symbolizują one odrodzenie oraz początek nowego życia.
Przeciętne jajko ważące 56g dostarcza aż 7g białka. Jest bogate w witaminy A, E, D, K i B oraz jest źródłem wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Ponadto zawiera cholinę niezbędną do prawidłowego działania mózgu. Żółtko jajka zawiera luteinę, która poprawia widzenie i chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. Zawarta w jajku luteina i zeaksantyna mają właściwości obniżające ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz chorób serca. Jajka są bardzo sycące, a to czyni z nich najlepszych przyjaciół odchudzających się.
Zobacz przepisy na naturalne barwniki do wielkanocnych jajek, które urozmaicą Twój wielkanocny stół:
• Granatowe pisanki - naturalnym barwnikiem do jajek jest kwiat malwy czarnej. Pisanki barwimy metodą na zimno. Kolor zależy od ilości użytych kwiatów, im ciemniejszy odcień skorupki, tym ciemniejszy kolor pisanki.
• Żółte pisanki – naturalnym barwnikiem do jajek jest kurkuma. Około pół opakowania przyprawy gotujemy 10 minut i pozostawiamy do naciągnięcia.
• Złote, brązowe pisanki – naturalnym barwnikiem to powszechnie stosowane łupiny cebuli. Najlepiej robić to metodą na gorąco. Im dłużej gotujemy i im więcej mamy łupin, tym kolor pisanki będzie bardziej intensywny.
• Zielone pisanki - barwienia na kolor zielony uzyskamy z odwaru z młodego jęczmienia
• Czarne pisanki – uzyskamy dzięki wygotowanym olchowym szyszkom, korze olchy, korze dębu i łupinach orzecha włoskiego
• Niebieski – naturalnym barwnikiem są owoce tarniny i borówki amerykańskiej.
Dla utrwalenia i podkreślenia kolorów do wywarów można dodać odrobinę octu.
Życzymy wszytskim Państwu smacznego jajeczka i mokrego dyngusa!
Symbolizują one odrodzenie oraz początek nowego życia.
Przeciętne jajko ważące 56g dostarcza aż 7g białka. Jest bogate w witaminy A, E, D, K i B oraz jest źródłem wapnia, fosforu, magnezu i żelaza. Ponadto zawiera cholinę niezbędną do prawidłowego działania mózgu. Żółtko jajka zawiera luteinę, która poprawia widzenie i chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. Zawarta w jajku luteina i zeaksantyna mają właściwości obniżające ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz chorób serca. Jajka są bardzo sycące, a to czyni z nich najlepszych przyjaciół odchudzających się.
Zobacz przepisy na naturalne barwniki do wielkanocnych jajek, które urozmaicą Twój wielkanocny stół:
• Granatowe pisanki - naturalnym barwnikiem do jajek jest kwiat malwy czarnej. Pisanki barwimy metodą na zimno. Kolor zależy od ilości użytych kwiatów, im ciemniejszy odcień skorupki, tym ciemniejszy kolor pisanki.
• Żółte pisanki – naturalnym barwnikiem do jajek jest kurkuma. Około pół opakowania przyprawy gotujemy 10 minut i pozostawiamy do naciągnięcia.
• Złote, brązowe pisanki – naturalnym barwnikiem to powszechnie stosowane łupiny cebuli. Najlepiej robić to metodą na gorąco. Im dłużej gotujemy i im więcej mamy łupin, tym kolor pisanki będzie bardziej intensywny.
• Zielone pisanki - barwienia na kolor zielony uzyskamy z odwaru z młodego jęczmienia
• Czarne pisanki – uzyskamy dzięki wygotowanym olchowym szyszkom, korze olchy, korze dębu i łupinach orzecha włoskiego
• Niebieski – naturalnym barwnikiem są owoce tarniny i borówki amerykańskiej.
Dla utrwalenia i podkreślenia kolorów do wywarów można dodać odrobinę octu.
Życzymy wszytskim Państwu smacznego jajeczka i mokrego dyngusa!
15.04.2022r
powrót