Aktualność
Aktualność
Żurawina - roślina o wielkiej mocy
Żurawina wykorzystywana jest przy wspomaganiu leczenia infekcji dróg moczowych. W istocie żurawina posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Jest skuteczna nie tylko w terapii leczenia pęcherza moczowego, ale również może okazać się pomocna, gdy mamy do czynienia z wrzodami żołądka. Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, na problemy z pęcherzem, w przypadku osłabienia pracy żołądka, jelit i trzustki, a także na awitaminozę i przemęczenie. Żurawina zawiera duże ilości witamin A, E oraz C, a także sporo witamin z grupy B. Żurawina zawiera naturalne barwniki, które działają ochronnie na naczynia krwionośne. W owocach znajdziemy duże ilości błonnika, karotenu, a także minerałów, takich jak: potas, fosfor, jod magnez, żelazo czy sód. Dlatego też warto spożywać zarówno świeże, jak i suszone owoce.
Podsumowując właściwości żurawiny:
*zapobieganie infekcjom dróg moczowych,
*ograniczone tworzenie złogów wapniowych w nerkach,
*hamowanie rozwoju komórek nowotworowych,
*działanie wspomagające przy infekcji górnych dróg oddechowych,
*działanie odkażające na jamę ustną i gardło,
*leczenie przeziębień i grypy,
*wpływ moczopędny – żurawina na nerki i na pęcherz działa silnie przeciwzapalnie i odkażająco.