Aktualność
Aktualność
Zwyczajny - nadzwyczajny ziemniak
Ziemniak był znany i ceniony przez wieki jako roślina jadalna, lecznicza a nawet ozdobna. Uważa się, że na terenach dzisiejszych państw Peru, Chile, Boliwi i Ekwadoru był uprawiany już kilka tysięcy lat p.n.e. Dla ludności indiańskiej zamieszkującej górzyste okolice północnych Andów ziemniaki były głównym składnikiem żywności. Do Europy ziemniaki dotarły ok. roku 1565, z Peru do Hiszpani i dalej do środka kontynentu. W 1585r. sprowadzone zostały do Angli z Chile. Poczatkowo uważano ziemniaki za egzotyczną ciekwostkę i uprawiano je w ogrodach botanicznych. W Polsce początek uprawy ziemniaka datowany jest na rok 1683. Król Jan III Sobieski przywiózł bulwy ziemniaka z wyprawy wiedeńskiej. W połowie XVIII w. ziemniak był już dobrze znany w Polsce. Niezwykła historia uprawy oraz możliwość wykorzystania ziemniaków na wiele sposobów sprawiły, że jest to dziś jedna z najczęściej uprawianych roślin na świecie. Aktualnie ziemniaki wystepują w ok 80% państw świata.
A co można znaleźć w ziemniaku? Głównym składnikiem suchej masy jest skrobia. Ziemniaki o dużych ziarnach skrobi wykorzystywane są do produkcji syropów, mają zastosowanie w gorzelnictwie. Ziemniak zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Spożycie około 300g. ziemniaka dostarczy nam ok.50% dziennej dawki witaminy C. Ziemniaki są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B6, PP i kwasu foliowego. Zawierają również magnez, wapń, sód, potas, fosfor, żelazo i siarkę. Pamiętajmy, że po ugotowaniu ziemniaki tracą witaminę C.
Z ziemniaków możemy przyrządzić całą gamę potraw. A czy piliście kiedyś sok z ziemniaka? Na pewno warto spróbować. Bowiem sok z ziemniaków to skarbnica witamin i minerałów. Zawiera też białka o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych. Bogaty jest w potas, dlatego polecany jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Potas to pierwiatek, który bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neurony, bierze udział w regulacji pracy serca oraz innych mięśni, wzmaga wydzielanie insuliny, jest niezbędny do wzrostu organizmu oraz wpływa na perystaltykę jelit. Sok z ziemniaków pomoże nam przy problemach z niestrawnością, wpływa na procesy trawienne i pomaga pozbyć sie nawracających zaparć.
A co można znaleźć w ziemniaku? Głównym składnikiem suchej masy jest skrobia. Ziemniaki o dużych ziarnach skrobi wykorzystywane są do produkcji syropów, mają zastosowanie w gorzelnictwie. Ziemniak zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Spożycie około 300g. ziemniaka dostarczy nam ok.50% dziennej dawki witaminy C. Ziemniaki są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B6, PP i kwasu foliowego. Zawierają również magnez, wapń, sód, potas, fosfor, żelazo i siarkę. Pamiętajmy, że po ugotowaniu ziemniaki tracą witaminę C.
Z ziemniaków możemy przyrządzić całą gamę potraw. A czy piliście kiedyś sok z ziemniaka? Na pewno warto spróbować. Bowiem sok z ziemniaków to skarbnica witamin i minerałów. Zawiera też białka o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych. Bogaty jest w potas, dlatego polecany jest dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Potas to pierwiatek, który bierze udział w przewodzeniu impulsów przez neurony, bierze udział w regulacji pracy serca oraz innych mięśni, wzmaga wydzielanie insuliny, jest niezbędny do wzrostu organizmu oraz wpływa na perystaltykę jelit. Sok z ziemniaków pomoże nam przy problemach z niestrawnością, wpływa na procesy trawienne i pomaga pozbyć sie nawracających zaparć.
15.09.2021r
powrót