Aktualność
Aktualność
Białe zło- cukier

Według globalnych szacunków do 2025 roku, na świecie będzie 268 mln dzieci z nadwagą, w tym 91 mln z ciężką nadwagą, której towarzyszyć będą takie choroby jak cukrzyca typu II, zaburzenia hormonalne, nadciśnienie, choroby krążenia czy nowotwory. Wśród największych winowajców nadwagi wśród dorosłych i dzieci wymienia się napoje słodzone oraz cukier zawarty w wielu produktach spożywczych. Według danych GUS przecięty Polak zjada ok 39kg cukru!
Czym jest cukier? Cukier to wodorowęglan-jeden z ważniejszych składników odżywczych wykorzystywane jako źródło energii. Do tej grupy należą cukry proste i cukry złożone. Nasza dieta powinna być bogata w węglowodany złożone czyli kasze, ciemne pieczywo czy makarony i ryż. Natomiast cukry proste powinny być dostarczane w postaci warzyw, owoców, soków owocowych czy miodu.
Pewnie zadajecie sobie pytanie dlaczego cukier jest taki groźny. Przed wszystkim cukier uzależnia. Przyczynia się do nadpobudliwości, pogarsza sprawność umysłową, niszczy nasza florę bakteryjną i powoduje przerost Candidy(grzybów) w organizmie. Badania nad wpływem diety na cukrzycę wykazały, że wypijanie zaledwie dwóch porcji napojów słodzonych w tygodniu zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, ponieważ zmniejszają one wrażliwość komórek na insulinę, nasilając insulinooporność i powodując wyższy poziom cukru we krwi. Oprócz nadwagi i cukrzycy napoje słodzone, szczególnie gazowane zawierają dodatki konserwujące, barwniki, aromaty kofeinę i inne dodatki szkodliwe, szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży. Wiecie ile cukru zawierają napoje słodzone? Przeciętnie ilość cukru w 100ml napoju słodzonego waha się między 6-15g. Jedna łyżeczka cukru to ok. 5g, czyli w szklance oranżady może być nawet 6 łyżeczek cukru!!!
Wybierajmy mądrze. Siegnijmy po ksylitol- cukier brzozowy, który oprócz tego, że jest smaczny, niweluje procesy fermentacji w jelitach, przeciwdziała próchnicy, a dodatkowo zmiejsza łaknienie na słodycze. Co ważne, ksylitol mogą zażywać również ludzie zmajgający się z cukrzycą, gdyż ma niski ideks glikemiczny.
Czym jest cukier? Cukier to wodorowęglan-jeden z ważniejszych składników odżywczych wykorzystywane jako źródło energii. Do tej grupy należą cukry proste i cukry złożone. Nasza dieta powinna być bogata w węglowodany złożone czyli kasze, ciemne pieczywo czy makarony i ryż. Natomiast cukry proste powinny być dostarczane w postaci warzyw, owoców, soków owocowych czy miodu.
Pewnie zadajecie sobie pytanie dlaczego cukier jest taki groźny. Przed wszystkim cukier uzależnia. Przyczynia się do nadpobudliwości, pogarsza sprawność umysłową, niszczy nasza florę bakteryjną i powoduje przerost Candidy(grzybów) w organizmie. Badania nad wpływem diety na cukrzycę wykazały, że wypijanie zaledwie dwóch porcji napojów słodzonych w tygodniu zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, ponieważ zmniejszają one wrażliwość komórek na insulinę, nasilając insulinooporność i powodując wyższy poziom cukru we krwi. Oprócz nadwagi i cukrzycy napoje słodzone, szczególnie gazowane zawierają dodatki konserwujące, barwniki, aromaty kofeinę i inne dodatki szkodliwe, szczególnie dla dzieci i kobiet w ciąży. Wiecie ile cukru zawierają napoje słodzone? Przeciętnie ilość cukru w 100ml napoju słodzonego waha się między 6-15g. Jedna łyżeczka cukru to ok. 5g, czyli w szklance oranżady może być nawet 6 łyżeczek cukru!!!
Wybierajmy mądrze. Siegnijmy po ksylitol- cukier brzozowy, który oprócz tego, że jest smaczny, niweluje procesy fermentacji w jelitach, przeciwdziała próchnicy, a dodatkowo zmiejsza łaknienie na słodycze. Co ważne, ksylitol mogą zażywać również ludzie zmajgający się z cukrzycą, gdyż ma niski ideks glikemiczny.
50.90zł
Ksylitol 1000 g Pięć Przemian
Dodaj do koszyka
29.60zł
Ksylitol 500 g Pięć Przemian
Dodaj do koszyka
17.50zł
Ksylitol 250 g Pięć Przemian
Dodaj do koszyka
20.06.2022r
powrót