Aktualność
Aktualność
CUDA LEŚNE
CUDA LEŚNE
Chyba wszyscy kochamy nasze lasy za to, jakie cuda dla zdrowia można w nich spotkać.
Nie znam ludzi, którzy nie kochaliby naszych polskich, czarnych jagód. Wszyscy uwielbiamy je nie tylko za smak, ale i za właściwości. Co warto zatem wiedzieć na ich temat?
- Jagody posiadają liczne właściwości antyoksydacyjne
- Wpływają pozytywnie na zdrowie oczu ( przeciwutleniające antocyjanozydy zawarte w borówce pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji siatkówki, a także mogą pomóc stabilizacji kolagenu w naszych oczach
- Jagody znakomicie wzmacniają żyły i naczynia krwionośne
- Wspierają układ pokarmowy - chroni błony śluzowe żołądka oraz reguluje pracę jelit
- Chroni DNA, białka i lipidy przed stresem oksydacyjnym
- Dzięki licznej zawartości flawonoidów i chromu reguluje poziom glukozy we krwi
- Jagody już od czasów naszych dziadków suszone jagody wykorzystywane są jako naturalny lek na biegunki
Odwar z liści
Łyżkę liści jagód zalej szklanką gorącej wody, pod przykryciem doprowadź do wrzenia i trzymaj na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 10 minut, przecedź. Pij 3 razy dziennie po 1/3 szklanki między posiłkami jako lek przeciwbiegunkowy, przeciwzapalny i moczopędny.
Kolejnym owocem, który powinien na stałe gościć w naszych domach jest borówka czerwona. Dlaczego?
Owoce zawierają bowiem takie związki jak: antocyjany, cukry, pektyny, witaminy (wit. A, P, C).
Ponadto:
- Borówka czerwona zwiększa fizjologiczną odporność organizmu
- Pomaga podczas cyklu napięcia przedmiesiączkowego
- Przyczynia się do łagodzenia objawów menopauzy
- Przeciwutleniacze zawarte w borówce czerwonej chronią nasz przed wolnymi rodnikami
- Owoce borówki brusznicy pomagają w przypadku niedoborów pokarmowych
- Posiada działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe, antyseptyczne i ściągające oraz wpływa regulująco na czynności trawienne
- Ponadto borówki zwiększają ilość dobową wydalanego moczu, przy jednoczesnym wzroście stężeń usuwanych z organizmu jonów chloru i sodu, a także zbędnych produktów przemiany materii. Dzięki wymienionym właściwością borówka brusznica jest powszechnie stosowana przy zakażeniu i zapaleniu dróg moczowych.
Dzisiejsza technologia pozwala na tworzenie wygodnej formy naszych „cudów natury”. O czym mowa mając na względzie owoce wymienione wyżej? Mowa o pastach, dzięki którym obecność do owoców sezonowych takich jak jagoda, czy borówka możemy mieć zawsze. Unikalna produkcja past jagodowych oparta jest na nowoczesnej technologii, która umożliwia przetarcie owoców wraz z pestkami.
Dzięki temu :
- Otrzymujemy więcej witamin i makro- i mikroelementów, aniżeli w świeżych owocach
- Pasta nie zawiera cukru ani konserwantów
- Ma niski indeks glikemiczny
- Zawiera kwasy omega-3, które przyczyniają się do zdrowia układu krążenia
Zalecenia dotyczące stosowania są dziecinnie proste – zjadamy jedną łyżkę (15g), 30 min przed posiłkiem i stosujemy 2,3 razy dziennie. Po otwarciu pasty należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu miesiąca.
http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/pasta_z_brusznicy
http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/pasta_z_jagody
Chcesz wiedzieć więcej na temat żurawiny?
Kliknij tutaj: http://pozdrowie24.pl/strony/wpis2/zurawina_czerwone_owoce_mocy
http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/pasta_z_urawiny