Aktualność
Aktualność
Czarnuszka, złoto faraonów
Nigella sativa, czyli czarnuszka siewna, nazywana również czarnym kminkiem to roślina, której właściwości doceniali starożytni Egipcjanie. Zwykli oni mawiać, że czarnuszka, a także olej z niej zrobiony to “złoto faraonów”, ponieważ uważali, że potrafi “wyleczyć wszystko z wyjątkiem śmierci” Obecnie przeprowadzono ponad 700 badań, które dowodzą, że czarnuszka może być lekiem na liczne dolegliwości.
Czarnuszka pochodzi z Afryki Północnej, ale rośnie też w Turcji i na Wschodzie. Jest rośliną całoroczną, należącą do rodziny Ombrellifere. Kwiaty, które rozwijają się latem, są białe o niebieskawym odcieniu, owoce są nabrzmiałe i zawierają małe, czarne ziarna. Nasiona czarnuszki to małe, matowe, czarne ziarenka o szorstkiej powierzchni i oleistym białym wnętrzu. Są trójkątne i mają 1,5 - 3 mm długości. Są podobne do nasion cebuli.
Nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc.,
kwas oleinowy (omega-9) – około 25 proc.
kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc.
Co jeszcze potrafią te maleńkie nasionka?