Aktualność
Aktualność
Daktyle ich moc i smaczny deser
Daktyle, czyli owoce uprawianego w wielu krajach świata daktylowca właściwego (palmy daktylowej), to coraz popularniejszy w Polsce dodatek z grupy bakalii. Mają stosunkowo dużo kalorii (gdy są suszone), ale i wiele cennych wartości odżywczych, a przy tym ich smak jest naprawdę niepowtarzalny. Stąd właśnie warto dodawać je do różnego rodzaju dań (nie tylko deserów!).
Daktyle stanowią bardzo pożywną i energetyczną przekąskę ,ale to nie wszystko!
Daktyle są bowiem źródłem witamin z grupy B, a także minerałów takich jak: cynku, fosforu, magnezu, manganu, boru, miedzi, kobaltu, potasu, selenu, wapnia i żelaza, co przekłada się na ich wszechstronny pozytywny wpływ na ludzki organizm.
Te przepyszne owoce mają m.in. takie właściwości jak:
-regulują przemianę materii,dzięki czemu wspomagają walkę z nadwaga
- regulują gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dzięki czemu nie musimy się martwic o powstawanie cellulitu wodnego, a więc na zdrowie drogie Panie!
-wzmacniają kości i zęby dzięki zawartości wapnia i fosforu
-świetnie odżywiają włosy, skórę i paznokcie
-wspierają walkę z anemią!
- zapobiegają chorobom układu krążenia, w tym nadciśnieniu i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi
Poza tym warto pamiętać, iż daktyle stanowią idealną przekąskę dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają wspomnianego kwasu foliowego, którego niedobór może powodować wady cewy nerwowej u dzieci.
Kalorie i wartości odżywcze - daktyle
Składnik |
Zawartość w 100 [g] |
Kalorie (wartość energetyczna) |
282 kcal / 1181 kJ |
Białko |
2,45 g |
Tłuszcz ogółem |
0,39 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
0,032 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
0,036 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
0,019 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 |
0,003 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 |
0,016 g |
Węglowodany |
75,03 g |
Błonnik pokarmowy |
8,0 g |
Witamina A |
10 I.U. |
Witamina D |
0 I.U. |
Witamina E |
0,05 mg |
Witamina K |
2,7 µg |
Witamina C |
0,4 mg |
Witamina B1 |
0,052 mg |
Witamina B2 |
0,066 mg |
Witamina B3 (PP) |
1,274 mg |
Witamina B6 |
0,165 mg |
Kwas foliowy |
19 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Kwas pantotenowy |
0,589 mg |
Wapń |
39 mg |
Żelazo |
1,02 mg |
Magnez |
43 mg |
Fosfor |
62 mg |
Potas |
656 mg |
Sód |
2 mg |
Cynk |
0,29 mg |
Miedź |
0,21 mg |
Mangan |
0,26 mg |
Selen |
3 µg |
Fluor |
~ |
Cholesterol |
0 mg |
Fitosterole |
Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu na przepyszny krem daktylowy autorstwa pasjonatki zdrowego żywienia - Pani Olgi z bloga kulinarnego http://www.olgasmile.com/krem-z-daktyli.html Smacznego :)
Zakup: http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/daktyle_suszone_bez_pestki_bio_400_g