Aktualność
Aktualność
Jak triphala wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit?
Triphala jest naturalnym, ziołowym produktem, składającym się z trzech owoców pochodzących z drzew rosnących i wykorzystywanych w Indiach. W skład mieszanki wchodzi Amla, Haritaki oraz Binhitaki w formie suszonych owoców bądź ekstraktów. W Indiach Triphala stanowi jeden z fundamentów medycyny naturalnej, a także podstawowym składnikiem diety. Stosowana jest podczas różnych chorób i w profilaktyce. Jest szczególnie popularna jako środek poprawiający funkcjonowanie jelit.
Jaki jest wpływ Triphali na stan i funkcjonowanie jelit?
Najbardziej popularną formą, w jakiej można dostać Triphalę są kapsułki, które kupić można w dobrych zielarniach. Pierwszym ze składników tej ajurwedyjskiej mieszanki jest Amla – owoc Amalaki, znany również jako indyjski agrest. Każda część drzewa Amli wykorzystywana jest do mieszanek ziołowych wspomagających zdrowie. Owoc ten jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów, karotenów, flawonoidów, a także witaminy C. Co ważne, witamina C zawarta w Amli nie ulega degradacji pod wpływem temperatury czy długiego przechowywania. Jest to spowodowane obecnością taniny, naturalnego środka o właściwościach antyoksydacyjnych i odkażających.
Kolejną składową są owoce Haritaki, czyli rośliny o nazwie migdałecznik chebułowiec. Owoce te są świetnym źródłem aminokwasów, tanin oraz fruktozy. Wykazują działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze a także antywirusowe. Ten składnik ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, poprawiając pracę jelit i wspomagając procesy trawienne. Ze względu na zawartość tanin wykorzystywane są jako bardzo skuteczny naturalny środek na przeczyszczenie.
Ostatnim wykorzystywanym w tej mieszance owocem jest Bibhitaki. Posiada cudowne właściwości oczyszczające i odżywcze, jest powszechnie wykorzystywany przez tamtejszą ludność do zabiegów pielęgnacyjnych. Składa się w 45 procentach z białek oraz w 35 procentach z olejów. Codzienne stosowanie poprawia poziom cholesterolu we krwi. Połączenie tych trzech roślin tworzy produkt, który wykazuje zbawienny wpływ na stan i funkcjonowanie jelit. Sięgnąć po niego powinny przede wszystkim osoby z dolegliwościami żołądkowymi, problemami trawiennymi, zaparciami, biegunkami czy wzdęciami. Ich stosowanie ułatwia życie osobom zmagającym się z jelitem drażliwym.