Aktualność
Aktualność
kasza jaglana
Kasza jaglana wróciła na polskie stoły w nowej odsłonie. Kasza jaglana jest tania i smaczna, dlatego coraz częściej zastępuje ziemniaki i makaron. W czym tkwi sekret popularności kaszy jaglanej? Jest zdrowa i bardzo uniwersalna, przez co kasza jaglana doskonale nadaje się do kulinarnych eksperymentów. Odkryj zalety kaszy jaglanej i jedz ją częściej!
Właściwości kaszy jaglanej – odkwaszanie i oczyszczanie organizmu
Kasza jaglana ze względu na swoje zdrowotne właściwości i wartości odżywcze, nazywana jest królową kasz. Do właściwości kaszy jaglanej należy odkwaszanie organizmu z toksyn pochodzących np. z alkoholu. Kasza nie zawiera glutenu – jest wskazana dla osób cierpiących na celiakię lub niedokrwistość. Kasza jaglana jest lekkostrawna. Ma właściwości ocieplające organizm – jest więc wskazana szczególnie w okresie jesieni i zimy. Kasza jaglana przywraca równowagę kwasowo-zasadową i zapobiega odwapnieniu kości. Do zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej należy pozytywny wpływ na serce. Kasza jaglana jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi. Nie uczula. Wpływa na poprawę nastroju. Zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty likwidują wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko nowotworów. Wartości odżywcze kaszy jaglanej wpływają na poprawę koncentracji i pamięć. Kasza jaglana pomaga leczyć choroby żołądka i wątroby. Oczyszcza jelita i przyspiesza przemianę materii. Oprócz zdrowotnych właściwości kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, który wynosi blisko 71. Dlatego jedzenie kaszy jaglanej nie jest wskazane w przypadku diabetyków.
Kasza jaglana na piękny wygląd
Kasza zawiera cały kompleks witamin z grupy B, witaminę E, żelazo, wapń, fosfor, potas oraz rzadko spotykany w pożywieniu krzem. Zwłaszcza ten ostatni ma wpływ na wygląd skóry, przeciwdziała wypadaniu włosów i wpływa na wzmocnienie płytki paznokcia. Wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Wszystkie te witaminy i składniki mineralne szybko tracimy w stanach silnego stresu. Dlatego też kasza jaglana wskazana jest przy osłabieniach związanych z okresami wycieńczenia układu nerwowego. Dodatkowo zawarte w niej lecytyna i tryptofan poprawiają pamięć, przyspieszają pracę umysłową i znacznie wpływają na poprawę nastroju.
Lekarstwo na katar
Kasza usuwa z organizmu nadmiar śluzu, wysusza błonę śluzową i zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, przez co wspomaga proces leczenia przeziębienia, kataru i zapalania zatok. Ma również właściwości przeciwwirusowe i antygrzybiczne, dzięki czemu wspomaga leczenie. Dodatkowo posiada działanie rozgrzewające i wpływa na termoregulację organizmu, zwłaszcza dla osób wrażliwych na niskie temperatury i szybko marznących.
Sypkie złoto pełne energii
Kasza jaglana, podobnie jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna. Ma również wysoki ideks glikemiczny. Jednak jej łatwostrawność i długie uwalnianie węglowodanów wpływa pozytywnie na organizm. Doskonale nadaje się dla dzieci, osób potrzebujących szybkiego zastrzyku energii, sportowców i nastolatków w okresie dojrzewania.
Kaszę jaglaną można wykorzystac na wiele sposobów. Poniżej przepis na przepyszny jagielnik. Kto jeszcze nie próbował, koniecznie musi!
http://www.weganka.com/2016/03/jagielnik-z-bananem-na-owsianym-spodzie.html smacznego!
kliknij i kup: kasza jaglana bio 400g