Aktualność
Aktualność
Marchew - moc zdrowia
Czy wiesz, że marchew jest zalecana w codziennej diecie, ponieważ wzmacnia, doskonale odżywia i dodaje sił?
Poprawia również jakość mleka matki, dlatego zaleca się jej spożywanie kobietom w ciąży i karmiącym. Liczne korzyści z marchewki pozyskają również palacze, ponieważ chroni przed rakiem płuc, blokując związki rakotwórcze dymu papierosowego.
Wystarczy jedna szklanka soku z marchwi każdego dnia, by wzbogacić organizm w witaminy i minerały takie jak?
- witaminę K,która działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo
-witaminę H,zwaną biotyną, która jest niezbędna do prawidłowego gojenia się ran, szczególnie po oparzeniach
-witaminę E,wykazującą silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałające starzeniu się organizmu oraz bezpłodności, zwaną witaminą młodości i płodności
-prowitaminę A(karoten), która wpływa na poprawę widzenia, zapobiega wysychaniu śluzówki oka i zapaleniu spojówki, przez co zalecana jest osobom noszącym szkła kontaktowe i pracującym przy komputerze
-kwas foliowy i witaminy z grupy B, które wpływają korzystnie na zdrowie układu nerwowego oraz usprawniają pracę układu trawiennego, ponadto regulują metabolizm komórkowy i chronią przed chorobami przewlekłymi m.in. nowotworami.
W medycynie naturalnej znane jest również działanie przeciwpasożytnicze marchwi. Otóż okazuje się, ze miazga z tego warzywa jest stosowana pomocniczo w walce z owsikami i glistą ludzką.
Świeże korzenie marchwi zawierają specyficzne związki siarkowe (czynniki bifidus), które pobudzają Bifidobacterium bifidum (syn. Lactobacillus bifidus) i zwalczają zaburzenia trawienia u dzieci.
Z tego powodu w medycynie naturalnej miazgę ze świeżych korzeni lub wyciśnięty sok z marchwi podaje się w zaburzeniach trawiennych niemowlętom, zwłaszcza gdy nie są one karmione mlekiem matki. Sok z marchwi - jako środek witaminowy i poprawiający trawienie - zaleca się podawać niemowlętom doustnie w ilości 20-40 g dziennie (jednak musi on zostać podzielony na 2 lub 3 porcje). Małym dzieciom można podawać 40-60 g soku dziennie, rozdzielonego na 2 lub 3 porcje.
Marchew posiada również właściwości antynowotworowe. Beta-karoten zawarty w warzywie jest świetnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że pomaga on walczyć z nowotworami takimi jak np. rak jamy ustnej, pęcherza czy przełyku.
Beta-karoten zawarty w marchewce pomaga również w walce z uporczywym trądzikiem, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku oraz opóźnia starzenie się skóry. Jednak najbardziej jest znany z tego, że doskonale przyspiesza opalanie i utrwala opaleniznę.
Wartości odżywcze marchwi (w 100 g)
Wartość energetyczna - 41 kcal
Białko ogółem - 0.93 g
Tłuszcz - 0.24 g
Węglowodany - 9.58 g (w tym cukry proste 4.74)
Błonnik - 2.8 g
Witaminy
Witamina C – 5.9 mg
Tiamina – 0.066 mg
Ryboflawina – 0.058 mg
Niacyna - 0.983 mg
Witamina B6 - 0.138 mg
Kwas foliowy - 19 µg
Witamina E – 0.66 mg
Witamina K - 13.2 µg
Minerały
Wapń – 33 mg
Żelazo - 0.30 mg
Magnez - 12 mg
Fosfor - 35 mg
Potas - 320 mg
Sód – 69 mg
Cynk - 0.24 mg
Marchew w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów, dzisiaj podrzucam pomysł na pyszny pasztet wegański z marchwi. Uwierzcie, warto spróbować! Smacznego :)
http://agnieszkamaciag.pl/wegetarianski-pasztet-z-pieczonej-marchewki/