Aktualność
Aktualność
masło orzechowe
Kto lubi masło orzechowe, łapka w górę!
Najlepsze jest takie, robione w kuchennym zaciszu zrobione w 100% z orzeszków ziemnych (arachidowych) .
Czy wiecie, że:
-orzechy ziemne przyczyniają się do zmniejszenia zachorowań na miażdżycę i działają przeciwzakrzepowo
-zawierają mnóstwo wit. E (zwaną witaminą młodości), dzięki czemu możemy cieszyć się piękną, promienną skórą i mocnymi włosami
-zawierają mnóóóóóóstwo witamin z grupy B, które gwarantują nam lepsze samopoczucie i poprawę pamięci
-orzechy ziemne są bogactwem białka, w 100g znajdziemy aż 25,8g białka!!
-w składzie orzechów arachidowych znajdziemy również argininę, która odpowiada za przyrost masy mięśniowej, zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz przyczynia się do szybszego gojenia się ran
Jedna łyżka masła zawiera prawie 14g tłuszczu, jednakże NIE OBAWIAJCIE SIĘ DROGIE PANIE!!
Na nasze szczęście są to tylko zdrowe tłuszcze, które nie pójdą w niechciane „boczki”
Poniżej przepis na pyszne, domowe masło Smacznego!
Składniki:
- 400g orzeszków ziemnych ( najlepiej nie solonych)
-pół łyżeczki drobnej soli himalajskiej
-szczypta cukru pudru
Sposób przygotowania:
1) Przygotowane orzeszki przekładamy na patelnię i prażymy, do momentu zarumienienia, mieszając od czasu do czasu.
2) Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia
3) Wsypać orzeszki do naczynia i miksować blenderem na najwyższych obrotach, aż do momentu powstania jednolitej masy.
4) Do gotowej masy dodajemy pół łyżeczki drobnej soli himalajskiej, szczyptę cukru pudru ,mieszamy i… voile! Masło orzechowe domowej roboty gotowe!
Wszystkim łasuchom polecam spróbować naleśniki z masłem orzechowym i bananem. Pycha!
Autor:Paulina Haponiuk
Kliknij niżej:
http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/orzechy_ziemne_prazone_bez_soli_bio_400_g