Aktualność
Aktualność
Moc wyciągu z pestek winogron
Istnieją mocne dowody, które potwierdzają dobroczynne działanie ekstraktu z pestek winogron na układ sercowo-naczyniowy. Sprawia, że słabe krążenie ulega znacznej poprawie. Ponadto pestki winogron wpływają korzystnie na prawidłowy poziom cholesterolu.
Jako że ekstrakt z pestek winogron stanowi potężną dawkę przeciwutleniaczy, wyciąg jest w stanie zmniejszyć ryzyko wielu chorób. Antyoksydanty przeciwdziałają wolnym rodnikom, które przyspieszają starzenie organizmu oraz zwiększają ryzyko nowotworów. Naukowcy nadal jednak badają ekstrakt pod kątem skutecznej walki przeciwnowotworowej.
Wyciąg z pestek winogron stanowi źródło oligomerycznych proantocyjanidynin (OPC), które działają przeciwzapalnie. Dostarczając jednocześnie kwasu linolowego, zmiękcza i wygładza skórę. W ten sposób może poprawić cerę trądzikową.
W dzisiejszym świecie składniki ważne dla każdego, kto mieszka w dużym mieście, żyje w stresie i źle się odżywia to antyoksydanty. Związki te bronią nasz organizm przed zanieczyszczeniami i szkodliwymi substancjami pochodzącymi z zewnątrz – udowodniono, że osoby, które dostarczają sobie ich prawidłową ilość są mniej podatne na infekcje a w razie zakażenia chorują krócej, niż ci, w których diecie antyoksydantów brak. W antyoksydanty bogate są cytrusy i niektóre warzywa, ale wielu z nas poszukuje alternatywy.
Od jakiegoś czasu wiemy, że picie lampki wina codziennie może pomóc nam w uzupełnieniu poziomu antyoksydantów w organizmie. Naukowcy przyjrzeli się bliżej temu zagadnieniu. Okazało się, że to nie wino, a winogrona, a konkretnie ich pestki, odpowiadają za dobroczynne właściwości napoju. A co za tym idzie – spożywając wyciąg z pestek winogron możemy zapewnić sobie wysoki poziom antyoksydantów skuteczniej, niż sięgając po wino, którego nadmierne spożycie – jak każdego alkoholu – może zadziałać odwrotnie, i pozbawić organizm obrony przeciwko wolnymi rodnikami.
Dla zapracowanych
Pestki winogron zawierają oligomeryczne proantocyjanidyny, znane jako „super przeciwutleniacze”, które potrafią wykazywać kilkadziesiąt razy silniejsze działanie, niż znane z podobnych właściwości witamina C czy E. Poza winogronami, zawarte są one też w zielonej herbacie czy aronii, jednak w o wiele mniejszym stężeniu.
A na czym polega magia przeciwutleniaczy? Wraz z tlenem do naszego organizmu przedostaje się sporo szkodliwych substancji, zawartych np. w dymie tytoniowym, spalinach, zanieczyszczonej glebie, promieniach słonecznych czy pryskanych warzywach. Tlen reaguje z tymi związkami, uszkadzając komórki naszej skóry. Ma to znaczenie w dermatologii, gdzie poleca się przyjmowanie suplementów z antyoksydantami, by zapobiec uszkodzeniom i przedwczesnemu starzeniu się skóry, ale też w pozostałych gałęziach medycyny – zdrowe komórki to w końcu komórki mniej podatne na choroby cywilizacyjne, wirusy i bakterie. Skutkuje to odporniejszym organizmem, a ten z kolei nie jest podatny na alergie, uszkodzenie stawów, kości czy układu naczyniowego.
Dla układu krwionośnego
Pestki winogron mają przy tym jeszcze kilka dobroczynnych właściwości jeśli chodzi o nasze naczynia krwionośne – zmniejszają ich przepuszczalność i kruchość, co ważne szczególnie dla osób, które skarżą się na problemy z krążeniem, cierpiących na żylaki i skurcze, obawiających się zawału. W badaniach, których wyniki opublikowano w 2012 roku na łamach „Pharmacognosy Magazine” okazało się, że spożywanie tego wyciągu pozwala zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego. Badani, którzy jedli obiad z którym spożywali wyciąg z pestek winogron, po 15 i 30 minutach po posiłku mieli niższy poziom cukru we krwi niż ci, którzy nie przyjmowali suplementu. To świetna wiadomość dla cukrzyków, którzy sięgając po słodkie i tłuste potrawy obawiają się komplikacji zdrowotnych. Dodatkowo, z eksperymentu którego wyniki opublikowano w ” Iranian Biomedical Journal ” wynika, że u diabetyków spożywających pestki winogron ryzyko chorób nerek powiązanych z cukrzycą jest mniejsze, niż u ich kolegów nie odżywiających się w ten sposób.
Wyciąg z pestek winogron chroni więc przed chorobami cywilizacyjnymi, zwłaszcza problemami sercowo-naczyniowymi. Jest bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów. Wspomaga walkę z popękanymi naczynkami krwionośnymi.
Trwają też spory, czy ekstrakt z winogron może zapobiec rakowi. Niektórzy badacze twierdzą, że jak każde antyoksydanty, mogą znacznie przyczynić się do prewencji raka. Antyoksydanty z pestek winogron są przy tym rozpuszczalne zarówno w tłuszczach, jak i wodzie, przez co nasz organizm świetnie radzi sobie z ich przyswojeniem.
"Znacie jakiś inny naturalny środek leczniczy, który czyni tyle dobrego dla ludzkiego organizmu i to bez żadnych skutków ubocznych? Zapobiega, spowalnia lub nawet wstrzymuje i prowadzi do całkowitego uzdrowienia w przypadku prawie 90 chorób. OPC jest wyjątkowe, składa się z czystej natury, a to organizm ludzki wie najlepiej.
Sztuczne leki z próbówki obciążają funkcje organizmu, jego metabolizm się sypie, a skutki uboczne są katastrofalne. Syntetyczne substancje obciążają cały obieg krwi, zmniejszają zdolności absorpcji krwi, uniemożliwiają zaopatrywanie komórek w tlen i składniki odżywcze. Organizm obciążany jest tymi środkami i musi przetransportować je w organizmie od punktu A do B, przy czym czynniki te powodują różne reakcje alergiczne. Preparaty te przeszkadzają też organizmowi w jego naturalnych działaniach naprawczych, powodując jego dodatkowe obciążenia.
Zupełnie inaczej reaguje nasz organizm na naturalne środki lecznicze. Są one przez ludzkie ciało z wdzięcznością przyjmowane i w zależności od potrzeby asymilowane lub po prostu wydalane”.
Fragment książki
http://www.nexus.media.pl/?341,opc-–-fundament-ludzkiego-zdrowia
kliknij: KUP PRODUKT