Aktualność
Aktualność
OLEJ KOKOSOWY - PRZYJEMNOŚĆ, KTÓRĄ WARTO MIEĆ W DOMU
Domowy olejek brązujący
Składniki:
-
płynny olej kokosowy,
-
1 łyżeczka kakao,
-
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
-
1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania: do szczelnie zamykanej butelki wlej olej kokosowy (wypełnij całą butelkę). Następnie dodaj sproszkowane kakao, gałkę muszkatołową i cynamon. Zamknij butelkę i mocno nią wstrząśnij, aby dokładnie wymieszać składniki.
Olej kokosowy pozyskiwany jest z tłoczenie, rozgrzanie miąższu orzecha kokosowego. Tak jak w przypadku masła Shea, im mniej jest oczyszczany, tłoczony na zimna, tym więcej posiada drogocennych właściwości. Oczywiście istnieje kilkanaście sposób pozyskiwania oleju kokosowego.
Zakupisz:
Klik: Olej koksowy - http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/100_bio_olej_kokosowy_500_ml
Klik: Kakao - http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/kakao_200g
Klik: Gałka -http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/galka_muszkatolowa_mielona_eko_30g__dary_natury
Klik: Cynamon -http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/cynamon_mielony_60_g_dary_natury
Olej kokosowy nierafinowany (zimnotłoczony, Extra Virgin, nieoczyszczony) wytwarzany jest metodą tłoczenia na zimno. Proces ten pozwala na zachowanie jego kokosowego smaku, zapachu oraz właściwości prozdrowotnych. Jest to olej najwyższej jakości.
-
temperatura palenia – 177 stopni Celsjusza
-
zrobiony ze świeżych kokosów
-
nie podlegał procesom rafinacj
-
kokosowy smak i zapach
Olej kokosowy rafinowany (oczyszczony, bezzapachowy) posiada mniej substancji prozdrowotnych (m.in. mniej kwasu laurynowego i witamin) oraz pozbawiony jest swojego charakterystycznego smaku i zapachu. Metoda jego pozyskiwania jest bardziej wydajna, czego skutkiem jest właśnie niższa i cena, i jakość produktu.
-
brak smaku i zapachu
-
temperatura palenia – 204 stopnie Celsjusza
-
zrobiony z suszonych kokosów
-
rafinowany parą, nie chemikaliami
Olej kokosowy w kuchni:
– można go stosować zamiast masła – do smarowania pieczywa
– dodaj łyżeczkę oleju koksowego do ulubionego smoothie
– posmaruj nim delikatnie patelnie, a następnie usmaż jajka
– zrób smaczne, pieczone ziemniaki – rozgrzej piekarnik, ziemniaki pokrój w plasterki, posmaruj je lekko olejem kokosowym, umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na ok. 15 minut
– zamiast oleju roślinnego, używaj do pieczenie kokosowego
– robiąc grzanki z serem, zamiast masła użyj oleju kokosowego
– dodaj do kawy lub herbaty łyżeczkę oleju kokosowego, by uzyskać kokosowy posmak
Olej kokosowy dla urody i zdrowia
– po zmieszaniu oleju kokosowego z solą himalajską otrzymasz peeling do twarzy, zaś mieszkając go z cukrem – peeling do ciała
– sprawdzi się jako błyszczyk do ust – wystarczy posmarować
– złagodzi otarcia skóry (od pieluchy) u dziecka – wystarczy posmarować
– do smarowania skóry z rozstępami
– jako olejek do masażu
– balsam nawilżający do ciała – do stosowania po kąpieli
– do łagodzenia poparzeń słonecznych
– jako krem do twarzy – nawilża, wygładza zmarszczki
– dodatek do kąpieli – 1/4 szklanki wcześniej delikatnie roztopionego oleju wlewamy do wanny z wodą
– nawilży suchą, szorstką skórę – np. stóp, łokci
– odżywi włosy – niewielką ilość oleju kokosowego należy wetrzeć we włosy wieczorem – najlepiej w końcówki. Zawiązać w luźny kok; rano następnego dnia umyć włosy
– spożycie 2 łyżeczek dziennie oleju pomaga przyśpieszyć metabolizm
– złagodzi obtarcia, odparzenia, zadrapania
– nawilża skórę po goleniu; bywa również używany jako krem do golenia
Klik: Olej zimno tłoczony- http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/100_bio_olej_kokosowy_500_ml
Klik: Olej rafinowany http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/100_bio_olej_kokosowy_rafinowany_200ml