Aktualność
Aktualność
Wszystko o Maca
Czy wiesz co to jest Maca?
Maca jest warzywem korzennym bogatym w składniki odżywcze uprawianym w peruwiańskich Andach. Z 4 kilogramów korzenia uzyskaliśmy 1 kg tego super jedzenia. To potężny adaptogen, który potrafi dostosować się do całego organizmu i uodpornić go na różne sytuacje i stresy, a przy tym jest w 100% naturalny. Maca wypuszcza liście i korzeń, wielkości rzodkwi. Korzeń ten jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości tj.zwiększa energie, wytrzymałość i płodność u ludzi i zwierząt. Korzeń Maca zapewniał produktywne życie na bardzo dużych wysokościach całym pokoleniom miejscowej ludności.
Historia i tradycja Maca
Maca była używana od wieków w Andach jako pożywienie wspomagające płodności u ludzi i zwierząt. Maca zaczęto stosować między 1300 a 2000 lat temu w San Blas, Junin (obecnie Peru) przez rolników Inków. Pierwsza pisemna relacja z zastosowania korzenia pochodzi z 1553 roku w Cieza de Leon. W 1653 roku hiszpański kapłan Cobo wskazuje na użycie korzenia jako stymulant płodności. W centralnych Andach Maca nadal używana jest jako codzienne źródło pożywienia.
Maca bomba mikroelementów i moc korzyści dla zdrowia
Maca bogata jest w aminokwasy, składniki odżywcze, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Według badań żywieniowych opublikowany na NutritionData.com Maca zawiera:
- 59% węglowodanów - Maca jest bogata w wysokiej jakości węglowodany, co w połączeniu z jej alkaloidami i innymi składnikami odżywczymi czynią ją doskonałym wyborem dla osób potrzebujących źródła trwałej energii
- 10,2% białka - Maca jest zbudowana z łatwo przyswajalnego białka roślinnego.
- 8,5% błonnika - maca zawiera stosunkowo duże ilości celulozy i lignin, które stymulują czynności jelit. Błonnik jest kluczowym elementem do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Maca zawiera niemal wszystkie z niezbędnych aminokwasów, w tym te wspomagające funkcje seksualne i płodność.
- Kwas asparaginowy - 97 mg/1 g białka
- Kwasu glutaminowy - 156 mg / 1 g białka
- Seryna (kwas α-amino-β-hydroksypropionowy) - 50 mg / 1 g białka
- Histydyna - 22 mg / 1 g białka
- Glicyna - 68 mg / 1 g białka
- Treonina - 33 mg / 1 g białka
- Alanina - 63 mg / 1 g białka
- Tyrozyna - 31 mg / 1 g białka
- Fenyloalanina - 55 mg / 1 g białka
- Walina - 79 mg / 1 g białka
- Metionina - 28 mg / 1 g białka
- Izoleucyna - 47 mg / 1 g białka
- Leucyna - 91 mg / 1 g białka
- Lizyna - 55 mg / 1 g białka
- Prolina - .5mg / 1 g białka
- Sarkozyna - .7mg / 1 g białka
Znajdziesz ją tutaj : http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/100_bio_ekstrakt_maca_41_80g
Kwasy tłuszczowe: dwadzieścia ważnych dla organizmu zostało znalezionych w Maca. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią 40%, a nienasycone około 55%.
Witaminy:
- Tiamina (B1) odgrywa zasadniczą rolę w procesach oddychania tkankowego, głównie w przemianie węglowodanów.Tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból jest niezbędna dla zdrowego serca, mięśni i układu nerwowego.
- Ryboflawina (B2)- ważna dla rozwoju ciała i wytwarzania czerwonych krwinek.
- Kwas askorbinowy (C) - Bierze m.in. udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Wpływa na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce.
- Niacyna (B3) - wspomaga krążenie, współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów,kwasów tłuszczowych i aminokwasów,rozszerza naczynia krwionośne, w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, rozszerza naczynia krwionośne,hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
Minerały:
- Miedź - Potrzebna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, wpływa pozytywnie na błonę otaczającą komórki nerwowe, bierze udział w przesyłaniu impulsów nerwowych. Ponadto bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej i syntezie prostaglandyn, związków zwanych hormonami miejscowymi, wpływających między innymi na czynność serca i ciśnienie tętnicze krwi.
- Cynk -Cynk ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Bierze udział między innymi w mineralizacji kości, gojeniu się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu.Bierze udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca. Jest też niezbędny przy syntezie związków regulujących wzrost i rozwój roślin. Cynk zwiększa produkcję plemników.
- Mangan Jest niezbędny do prawidłowego rozwoju tkanki kostnej i funkcjonowania układu nerwowego. Mangan jest ważny dla sprawnego funkcjonowania całego ciała – bierze udział w wytwarzaniu barwników włosów i skóry, wpływa na aktywność płciową, odgrywa ważna rolę w procesach rozrodczych, pomaga w wytwarzaniu czerwonych krwinek, skutecznie leczy schizofrenie, pobudza syntezę cholesterolu.
- Żelazo- Znajduje się w wielu ważnych białkach, oraz w centrach aktywnych licznych ważnych enzymów takich jak: katalaza, peroksydazy oraz cytochromy.
- Selen -Najważniejszą właściwością jest wzmacnianie układu immunologicznego. Przy uzupełnieniu selenu do odpowiedniego poziomu ciało zwiększa produkcję przeciwciał, limfocytów i makrofagów, czyli komórek odpornościowych które bronią nasz organizm przed patogenami (szkodliwymi wirusami, grzybami i bakteriami). Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwzapalnie.
- Bor - Jest niezbędny do prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu. Razem z wapniem, magnezem i witaminą D reguluje metabolizm, wzrost i rozwój tkanki kostnej.
Sterole - regularne stosowanie steroli może mieć pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Niedawne badania wykazały że spożywanie od 1,8 do 2,8 g steroli i stanoli roślinnych dziennie przez okres od 4 tygodni do 3 miesięcy obniża poziom całkowitego cholesterolu o 7% - 11%
Glukozynolany : chlorowodorek glukozynowy, p-metoksybenzyl glukozynowy, fruktoza, glukoza, izocyjanian benzylu. Badania naukowe dowodzą, że często spożywane glukozynolaty mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, płuca i żołądka
Macaenesy i macamidesy: nienasycone kwasy i ich amidy, całkowicie unikalne dla Maca
Fakty wymienione powyżej pokazują że Maca zawiera wile wartościowych składników odżywczych i warto ją uwzględnić w diecie.
Dodatkowo korzeń Maca, tak jak żeń-szeń, jest adaptogenem. Adaptogeny są to substancje, wspomagające odporność organizmu na stresy i przeżycia traumatyczne. Stosowany w stanach wyczerpania, niepokoju i zmęczenia. Spożywanie macy prowadzi do zwiększenia energii, wytrzymałości, ale również oceny sytuacji i odporności na stres.
Znajdziesz ją tutaj : http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/100_bio_ekstrakt_maca_41_80g
Maca zastosowanie:
Najbardziej skutecznym sposobem jest spożycie go na pusty żołądek 10-15 minut przed zjedzeniem śniadania. Biorąc Maca na pusty żołądek zwiększamy szybkość wchłaniania i ilość wchłoniętych składników odżywczych.
Właściwości korzenia Maca:
Dla kobiet:
- Budowa mięśni (czarna Maca)
- Zwiększa energię
- Zwiększa wytrzymałości
- Zwiększa libido (czerwona Maca)
- Poprawa Płodności (czerwona Maca)
- Wzrost włosów
- Poprawa kolorytu skóry
- Równoważenie wydzielania hormonów w okresie menopauzy (czerwona Maca)
- Zapobieganie osteoporozy
- Wspieranie zdrowia tarczycy
- Zwiększenie wydolności myślenia
- Zmniejsza depresję
Dla mężczyzn:
- Budowanie mięśni (czarna Maca)
- Zwiększa energię
- Zwiększa wytrzymałość
- Zwiększa libido i zmniejsza występowanie zaburzeń erekcji
- poprawa płodności (czarna Maca)
- Wzrost włosów
- Zdrowie prostaty (czerwona Maca)
- Mocne zęby i kości
- Zwiększa skupienea i jasność myślenia
- Zmniejsza depresję
Podsumowując, korzeń Maca:
- pobudza energetycznie i wzmacnia wytrzymałość fizyczną organizmu,
- przeciwdziała osteoporozie,
- poprawia funkcje seksualne i libido u kobiet i mężczyzn,
- w znacznym stopniu poprawia płodność u ludzi i zwierząt, stwierdzono znaczną poprawę parametrów nasienia u "zdrowych" mężczyzn; uzyskano około 80-90% wzrostu liczby plemników w ejakulacie przy jednoczesnym zwiększeniu ich ruchliwości; słyszy się również, że w przypadku mężczyzn ze znacznie obniżoną liczbą i jakością plemników uzyskiwano nawet 300-400% wzrostu ilości plemników; sugeruje się, że Maca działa jak progesteron, ułatwiając zagniezdżenie się zarodka w ścianie macicy i zwiększając szanse jego przeżycia,
- działa korzystnie na gospodarkę hormonalną,
- znacząco zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwór,
- spowalnia procesy starzenia, dzięki wchodzącym w jej skład antyoksydantom doprowadza do redukcji wolnych rodników, które dezintegrują funkcje komórkowe i doprowadzają do ich śmierci;
- stymuluje rozwój połączeń między neuronowych, wpływając na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję, sugeruję się również potencjalną korzyść w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona,
- wspomaga walkę z anemią, jest bogata w żelazo.
Znajdziesz ją tutaj : http://pozdrowie24.pl/Strony/produkt/100_bio_ekstrakt_maca_41_80g