Aktualność
Aktualność
Zdrowe tłuszcze
OMEGA 3
To niezwykle ważne kwasy, ich niedobór w organizmie może doprowadzić do powstania stanów zapalnych jelit, reumatoidalnego zapalenia stawów czy łuszczycy. Spożywanie produktów bogatych w te kwasy może natomiast znacząco złagodzić już obecne w organizmie stany zapalne czy schorzenia. Jakby tego było mało, Omega-3 hamują rozwój miażdżycy, zmniejszają ryzyko zawału serca, obniżają ciśnienie krwi oraz stabilizują poziom cholesterolu i trójglicerydów. Wywierają również zbawienny wpływ na rozwój płodu i prawidłowy rozwój dziecka (dietę ubogą w te kwasy obserwuje się m.in. u dzieci z ADHD i problemami z koncentracją). Wiele badań potwierdza także ich skuteczne działanie w leczeniu niektórych nowotworów. Bogate w Omega-3 są: siemię lniane i olej lniany tłoczony na zimno, orzechy włoskie, olej rzepakowy nierafinowany, ryby (łosoś, tuńczyk, makrela, sardynka), jaja, algi, pestki dyni, nasiona konopi, ciemnozielone warzywa liściaste (jarmuż, szpinak).
OMEGA 6
W odpowiednich ilościach kwasy tłuszczowe Omega 6 są bardzo wartościowe, a ich wpływ na nasz organizm doceniają przede wszystkim panie. Omega 6 stymuluje wzrost włosów i komórek skóry. Reguluje metabolizm, pomaga zachować zdrowie kości, dlatego tak cenny jest w leczeniu osteoporozy, a przede wszystkim wpływa na dobrostan żeńskiego układu rozrodczego.
Kwasy z grupy omega 6 (kwas linolowy – LA) pomocne są w leczeniu następujących chorób:
- choroby skóry
- neuropatia cukrzycowa
- dolegliwości zespołu przedmiesiączkowego i okresu menopauzy
- ADHD
- rak piersi
- nadciśnienie
- niedobór trombocytów
- upośledzona czynność serca, wątroby, nerek, gruczołów dokrewnych
- osteoporoza
Ciekawe jest to, że kwasy z grupy Omega 6 występują w mleku kobiecym, stosowane przez kobiety w ciąży mają wpływ na rozwój ośrodka nerwowego płodu i zapobiegają jego niedorozwojowi umysłowemu. Niedobór kwasów omega 6 może spowodować zwiększoną podatność na infekcję i zmniejszoną odporność, natomiast ich nadmiar w stosunku do ilości kwasów omega 3 powoduje, że krew przybiera konsystencję śmietanowatą, a to w efekcie utrudnia transport tlenu przez krew do komórek i organów…
OMEGA 9
O kwasach omega-9 słyszy się mniej niż o pozostałych odmianach, ponieważ posiadają tylko jedno wiązanie podwójne i klasyfikują się do rodziny kwasów tłuszczowych jednonienasyconych.
Głównym przedstawicielem kwasów omega-9 jest kwas oleinowy, posiadający 18 atomów węgla i 1 wiązanie podwójne. Kwas oleinowy znajdziemy szczególnie w oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym, orzechach i awokado.
Chociaż o tej odmianie kwasów omega mówi się rzadziej, to wciąż posiadają wiele korzyści zdrowotnych, szczególnie jeśli chodzi o układ sercowo-naczyniowy. Powszechna praktyka mówi, że kwasy omega-9 obniżają poziom całkowitego cholesterolu, podwyższając jednocześnie „dobrą” frakcję HDL, co sumarycznie prowadzi do obniżonego ryzyka miażdżycy.
Szczególnie wysokie spożycie kwasów omega-9 może być zaobserwowane w rejonie Morza Śródziemnego, gdzie oliwa z oliwek jest immanentnym elementem wielu potraw. Pomimo wysokiego spożycia tego tłuszczu wskaźnik zachorowalności na chorobę wieńcową jest tam rekordowo niski.
AWOKADO NA ZDROWIE. AWOKADO TO BOGACTWO OMEGA 6 I OMEGA 9
Dieta uboga w kwasy omega 3 może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. U niemowląt objawia się ostrym zapaleniem skóry, zahamowaniem wzrostu, u dzieci starszych niedobór prowadzi do braku koncentracji, hamuje procesy poznawcze, osłabia jakość widzenia. Cierpi na tym centralny układ nerwowy. W Polsce przeprowadzono badania w 5 poznańskich szkołach i po 3 miesiącach wnioski były oczywiste. W grupie dzieci, które otrzymywały kwasy omega 3 stwierdzono poprawę koncentracji, poprawę w zachowaniu i szybkości uczenia.
Obniżony poziom serotoniny, a tym samym kiepski nastrój, a nawet depresja, kłopoty kardiologiczne, arytmia, zawał, zapchane żyły i tętnice, rak, małopłytkowość to tylko niektóre choroby spowodowane brakiem w naszej diecie kwasów omega 3,6,9. Zanim sięgniemy po leki warto przyjrzeć się naszej diecie. I tu warto szukać inspiracji w diecie śródziemnomorskiej. Jemy zbyt mało ryb, warto to zmienić. Zdrowe oleje, siemię lniane, olej z wiesiołka, orzechy to właściwa droga. Pamiętajmy jednak o istotnej proporcji omega 3 do omega 6. Ogromnym ułatwieniem i gwarancją, by dostarczyć odpowiednie ilości NNKT i to w odpowiednich proporcjach jest właściwa suplementacja. Godne polecenia są suplementy, w których oczywiście znajdziecie Państwo kwasy tłuszczowe omega 3 6 9.
Kliknij i kup: Organic Omega Oil VIRIDIAN