Aktualność
Aktualność
Żurawina-roślina o wyjątkowych właściwościach
Żurawina ma zdolnośc ochrony komórek mózgowych przed uszkodzeniami, które zdarzają się podczas wylewu czy zakrzepu. Od niepamiętnych czasów, to ważny składnik diety, mający duży wpływ na poprawę zdrowia. Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych, w przypadku osłabienia pracy żołądka,jelit i trzustki,a także na awitaminozę i przemęczenie. Oprócz tego żurawina:
* zmniejsza ryzyko chorób serca
*chroni przed wrzodami żołądka
*zmniejsza zapadalność na choroby dziąseł
* ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
Owoce żurawiny zawierają spore ilości witamin, przede wszystkim wit C ,( w 100g swieżych owoców mamy 14 mg)
witaminę B1 i B2, E, kwas foliowy i niacynę oraz mnóstwo minerałów tj. potas, żelazo, wapń, fosfor, sód.
Żurawina obfituje także w liczne przeciwutleniacze-antocyjanozydy i flawonoidy, co czyni ją strażnikiem naszego zdrowia przed wolnymi rodnikami.
Żurawina jako strażnik zdrowia zębów
Zawartą w owocach żurawiny fruktozę i procyjanidy, powszechnie wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł.
Związki te wpływają na zmianę kszałtu komórek bakteryjnych, co w rezultacie zapobiega przyleganiu ich na płytkę nazębną. W efekcie liczba bakterii i zarazków zmniejsza się, chroniąc nasze zęby przed próchnicą i innymi chorobami zębów i dziąseł.
Żurawina- naturalny antybiotyk na drogi moczowe
Dezynfekujący wpływ żurawiny na zdrowie układu moczowego jest powszechnie najbardziej znaną właściwością tych drogocennych owoców.
Naukowcy potwierdzają, że zawarte w żurawinie przeciwutleniacze-procyjanidyny i fruktoza uniemożliwiają przyczepianie się bakterii ( w tym E.coli) do ścian nabłonka dróg moczowych i pęchcerza, co w rezultacie hamuje rozwój szkodliwych bakterii.
Naturalny niszczyciel kamieni nerkowych
Okazuje się, iż owoce żurawiny zawierają kwas chinowy. Jest on szczególnie ważny, gdyż zostaje wydalany z organizmu w niezmnienionej postaci. Jego obecność sprawia, że mocz ma lekko kwaśny odczyn, co zapobiega łączeniu sie jonów fosforu i wapnia w nierozpuszczalne związki. Takim sposobem, chroni przed powstaniem kamieni nerkowych.
Żurawina-ochrona pracy serca
Zawarte w żurawinie polifenole chronią tętnice przed stwardnieniem.
Badanie potwierdzają, że owoce żurawiny mogą zmniejszyć liczbę komorek śródbłonka, które produkują zwiazek zwany osteokalcyną, łączony przez badaczy z twardnieniem tętnic.
Żurawina nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca, ale dzieki blokowaniu utleniania sie cholesterolu, nie pozwala na zatykanie sie naczyń krwionośnych oraz powstawaniu zakrzepów.
Działanie żurawiny rozszerza naczynia krwionośne, co oznacza, że u osób zagrożonych ryzykiem zachorowań na miażdżycę, żurawina powinna pojawić się w jadłospisie na stałe.
Poniżej przepis na pyszny sos żurawinowy, który świetnie nada sie do wszystkich serów, mięs i deserów.
http://beszamel.se.pl/przetwory-z-owocow/konfitura-z-zurawiny-idealna-do-mies-przepis,2302/
Żurawina słodzona cukrem trzcinowym